Dečak koji je imao jedan san: Specijalno izdanje Nedeljnika posvećeno Novaku Đokoviću i prvi put cela priča o njegovom usponu i izazovima

0

Set lopta za Đokovića.

Možda je situacija u loži Centralnog terena Vimbldona bila malo drugačija i možda nismo baš red reči u rečenici pogodili, ali Goran Ivanišević je sasvim sigurno bio uznemiren. Njegov igrač i prijatelj, Novak Đoković, simpatični Srbin koga bi svaka majka za zeta poželela iako nije visok kao pilot, na terenu je igrao svoje 30. grend slem finale. Isto veliko i svečano kao prethodnih 29. Potpuno drugačije od svih ostalih.

Najbolji teniser sveta, onaj koji stoluje na prvom mestu ATP liste, a pretenduje na svetu stolicu večnih lista, sa sobom je u torbi među aut-linije najvažnijeg teniskog terena od kad je sveta i veka, poneo sve što bi pobeda i sve što bi poraz mogli da znače.

Za 30 godina od kada je dobio prvi reket, do trenutka kada je set novih reketa svog generalnog sponzora poneo na svoje deseto finale Vimbldona, prešao je ne put kojim se ređe ide, nego put koji ne postoji. Put koji je svakim udarcem sam krčio.

Posle svake rute nemogućeg u trofejnu vitrinu dolazila je nova nagrada, srebrnina za koju je morao da radi više od svih, zbog početne pozicije sa koje je krenuo.

Zato je 19 osvojenih grend slem titula, iz 29 finala najveća četiri turnira, ukupno 85 podignutih pehara, za njega istovremeno i čast i balast.

Kao rivalstvo u koje se “ušunjao”, kako to kažu navijači Rodžera Federera i Rafaela Nadala, letom iz Beograda, iz praznih bazena i hotela na Kopaoniku u čije je zidove udarao tenisku lopticu, sa hiljadu presedanja.

Od kada se pojavio na najvećoj teniskoj sceni, boreći se sa “tajanstvenom silom”, sa sopstvenim željama i energijom, sa zluradim komentarima onih kojima od starta nije “legao”, o Đokoviću se govorilo kao o nekome ko bi mogao da napravi čudo. Kao o igraču koji bi to izgrađeno rivalstvo švajcarskog sata i španske energije mogao da uzdrma.

Upravo to je bilo i čast i balast.

Novi Nedeljnik posvećen je velikom uspehu jednog od najboljih sportista svih vremena, Novaku Đokoviću

Pronađite svoje kolekcionarsko izdanje u kojem Novakovi prijatelji, saradnici, stručnjaci, ali i oni koji su ga kritikovali, govore o osvajaču dvadeset – još jednom, 20! – grend slem titula

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Svi čitaoci na poklon dobijaju knjigu o Isidori Sekulić