“Dečaci sa kavasakijem su dobro, utvrđuje se da li je koronavirus bio okidač…”

0
Foto: Profimedia

Zamenik direktora Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta “Dr Vukan Čupić” Vladislav Vukomanović rekao je da su dečaci sa Kavasakijevim sindromom dobro.

“Oba deteta su dobro. Jedan dečak je otpušten, drugi se sprema da bude otpušten. Primljeni su pre mesec dana i sama dijagnoza i sumnja na Kavasaki nije bila odmah, tok bolesti je pokazao i tokom hospitalizacije je pokazano da imaju”, rekao je Vukomanović.

Kako je rekao kardiolog, za njih je specifično da imaju 15 i 16 godina, a da se Kavasakijev sindrom obično javlja mnogo ranije kod dece, od druge do šeste godine, sa simptomima temperature, maslinastog jezika, osipa…

“Kod ovih dečaka slika je bila inkompletna, ali važno je povećanje koronarnih krvnih sudova. Kavasaki je najčešći slučaj infarkta miokarda kod dece, ali to se srećom nije desilo u ovom slučaju.”

O povezanosti sa virusom kovid 19 kaže da se o koronavirusu malo zna, pogotovu da li je on okidač za Kavasakijevu bolest. Dodao je da smo upravo deo jedne multicentrične studije evropskog ranga, koja će pokušati da objasni vezu između kovida 19 i Kavasakijevog sindroma.