Zašto su deca sve manje aktivna?

0
Foto: Profimedia

Deca su sve manje fizički aktivna u uzrastu od šest do 11 godina, pokazala je studija naučnika sa Univerziteta Bristol.

Ona upućuje da su ta deca aktivna u proseku najviše 17 minuta, piše BBC.

Studija je pratila fizičku aktivnost 2.132 dece iz 57 osnovnih škola u jugozapadnoj Engleskoj u periodu od 2012. do 2018. Deca su nosila posebne uređaje kojima je merena fizička aktivnost tokom pet dan u nedelji.

Naučnici su tako stekli preciznu sliku o tome koliko su minuta dnevno deca bila fizički aktivna, kao i da li su njihove aktivnosti bile umerene ili intenzivne, odnosno dovoljne da se malo preznoje.

Studija je pokazala da se 61 odsto dece, tokom prve godine praćenja, intenzivnom fzičkom aktivnošću bavilo najmanje jedan sat dnevno.

Ali, do šeste godine života samo njih 41 odsto nastavilo je s istom aktivnošću. Fizička aktivnost posebno je opala kod devojčica, s 54 na 28 posto do završetka osnovne škole.

“Devojčice su vežbale znatno manje, a više vremena provodile su sedeći, i radnim danima i vikendima”, navodi se u studiji.

“Intenzivnijom fizičkom aktivnošću devojčice su prestale da se bave ranije, pa se jaz među devojčicama i dečacima postupno povećavao u uzrastu između šest i 11 godina.”

Studija je pokazala i razlike u indeksu telesne mase do jedanaeste godine života.

Na primer, dete koje je bilo gojazno sa šest godina, a takvo je ostalo do jedanaeste, intenzivnom fizičkom aktivnošću se bavilo deset minuta kraće tokom radnih dana u starosti od 11 godina, u odnosu na dete zdrave telesne težine u starosti od šest i jedanaest godina.

Rezultati istraživanja objavljeni su u stručnom časopisu International Journal of Obesity.