“Deca su plakala i kad su opraštala od oca, on će snositi zakonske posledice”: Ambasador u Iranu o povratku otete dece kod majke u Srbiju

1
Foto: Tanjug

Dragan Todorović, ambasador Srbije u Iranu, koji je doveo troje dece Slavice Burmazović u Beograd, ispričao je za TV Prva da plakanje na aerodromu “NIkola Tesla” nije bilo prvo, jer su deca plakala i kada su se opraštala od oca, koji ih je pre četiri godine odveo od majke.

Todorović je rekao da je veliki i važan deo posla jer su deca u Iranu bila bez važećih dokumenata.

“Njihov otac faktički se krio u Teheranu jer nije imao dokumenta, a u međuvremenu i su i deci istekla dokumenta. Morali smo taj problem da rešimo, poštujući iransko zakonodavstvo i na kraju smo uspeli. Deca su dobila saglasnost iranskih organa da mogu da otputuju”, kazao je ambasador, prenosi b92.

Upitan da li mu je bilo teško, Todorović kaže da je radio svoj posao, ali da jeste bilo teško jer su u pitanju deca, koja su se isto tako emotivno, kao i u Beogradu, oprostila od oca.

“To su deca koja su promenila sredinu kad su odvedena u Tursku, potom u Iran i sad opet menjaju sredinu. Srećni su što su došli da vide majku i trebaće im vremena da se i ovde prilagode”, rekao je ambasador.

Opisujući put od Teherana do Beograda, Todorović kaže da su noć proveli na aerodromu u Dohi, a da je s njima bila i žena koja radi u ambasadi Srbije u Teheranu.

“Predložio sam da i ona ide zbog potrebe ženske dece i ona je puno pomogla. Deca su u avionu igrala igrice, gledala film i malo spavala. Dalje ste videli šta je bilo”, ispričao je ambsador.

Na pitanje šta će sada biti s ocem otete dece, Todorović napominje da to zavisi od zakonske procedure, jer je sud u Turskoj doneo odluku da se deca vrate majci, što on nije učinio nego ih je na nezakonit način odveo u Iran.

“Sada bi sud trebalo da bude obavešten da su deca vraćena, a on će, na žalost po njega, trpeti zakonske posledice”, rekao je ambasador Todorović.

1 KOMENTAR

  1. Jadna deca,toliko promena zbog roditelja koji se nisu mogli dogovoriti sta je u njihovom najboljem interesu

Comments are closed.