“Deca su bila neuhranjena i maltretirana, najstariju ćerku hteo je da uda sa 12 godina…”: Kraj drame Slavice Burmazović kojoj je bivši suprug oteo decu

6
Foto: Tanjug

Troje dece Slavice Burmazović, koju je njen bivši suprug odveo u Iran, danas su stigla u Beograd, a majka je nakon dolaska dece u Srbiju izjavila da je presrećna: “Osećam se kao najsrećnija majka na svetu” rekla je Slavica Burmazović nakon susreta sa decom na aerodromu “Nikola Tesla”, preneo je B92.

“Kako se sada osećam, ne mogu da opišem. Danas je prvi dan našeg budućeg života”, rekla je Slavica za Novosti, dok je čekala da sleti avion sa njenom decom, Esmom (15), Ajšom (14) i Tarikom (8).

Bivši suprug Slavice Burmazović, Turčin Ejup Sabri Jundžu, odveo je troje dece bez majčine dozvole 2015. godine u Tursku. Prvostepenom presudom suda deca su u martu 2016. godine vraćena majci, ali je otac, uprkos zabrani, napustio teritoriju Turske i otišao sa njima u Iran.

Ejup je najstariju ćerku Esmu, tada dvanaestogodišnjakinju, nameravao da uda u Iranu, ispričala je tada Slavica, moleći za pomoć ispred Vlade Srbije.

Turski sud je 2016. godine doneo presudu da se Slavičina i Ejupova deca Esma, Ajša i Tarik vrate u Srbiju sa majkom. Presuda je postala pravosnažna u septembru 2016. godine.

Prvo se Tarik izjasnio da želi da živi sa majkom Slavicom, a potom i obe ćerke. Kada je sudija obavestio Ejupa da deca žele da žive sa majkom, on je rekao da to može da razume.

“Ćerka i sin su mali i potrebna im je majka. Nudio sam Slavici da dolazi na svakih 15 dana u Tursku o mom trošku i da vidi decu”, rekao je tada Ejup na sudu, preneo je Blic.

Tokom suđenja, saslušani su maćeha i komšinice Jundžuovih, a psiholog, pedagog i socijalni radnik razgovarali su sa decom i utvrdili da su deca neuhranjena, maltretirana i zlostavljana.

“Kad god smo dolazili na Ejupovu adresu, nikog nije bilo kod kuće. Nije se odazivao na naše pozive”, rekla je tada socijalna radnica.

Ejup je 2015. godine decu oteo tako što ih je bez Slavičine saglasnosti odveo na Aerodrom “Nikola Tesla”, prošao pograničnu policiju i odleteo za Tursku.

Treći osnovni sud u Beogradu doneo je 2016. godine privremeno rešenje po kojem se starenje nad decom poverava Slavici do pravosnažnosti postupka.

Deca su sa Slavicom krišom komunicirala putem Vajbera gde joj je ćerka više puta govorila da žele da se vrate u Srbiju i žive s majkom, ali da im otac to ne dozvoljava.

Slavica je pomoć tražila i od turskog predsednika Erdogana, a 2016. godine protestovala je ispred Vlade Srbije

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je krajem 2016. godine da je od vlasti Turske zatraženo da preduzme konkretne korake i da očekuje da će poštovati presudu sopstvenog suda o vraćanju dece Slavici Burmazović.

Danas je, posle četiri godine, drama porodice Burmazović konačno završena.

6 KOMENTARA

 1. Pa gde nađe Turčina pobogu??
  Ovo je još jedan u nizu primera bahatog i bezobraznog ponašanje Turaka u mešovitim brakovima. Izvucite pouku!

 2. Drago mi je. Ostaje pitanje kako su na aerodromu prošli granični policiju. Zar niko nije odgovoran?!

  • Pitanje jeste na mestu, ali mene sad više zanima kako će se deca ovde snaći? Sve će ovde za njih biti kulturološki šok. Da li će deca biti prihvaćena u školi, da li devojčice planiraju da nastave sa muslimanskim načinom odevanja… Koliko smo mogli da pročitamo iz vesti one tamo nisu išle u državnu školu jer nisu imali dokumenta, već ih je otac upisao u neku versku školu. Pitanje je da li će moći ovde da se priključe svojoj generaciji u školi? Navijam za njih, svim srcem!

   • Pricas nebuloze..ovdje u Irskoj ti dolaze djeca iz cijelog svijeta i svi se lagano prilagode. A kako neće oni koji pomalo i znaju jezik i kod im je majka srpkinja.ovdje uglavnom krenu u niže razrede kako bi se lakše uklopili sa jezikom i gradivom u skoli..kasnije kad nauce jezik sve ide super..sve najbolje djeci i majci zelim ,samo naprijed i hrabro i sreća je već tu.

   • Kakav kulturološki šok, pa oni su do pre četiri godine živeli u Srbiji . . . Ovde rođeni, odgajani, nemoguće je za 4 godine zaboraviti sve što su učili od rođenja.

Comments are closed.