Zamenik direktora Instituta za majku i dete prof. dr Vladislav Vukomanović rekao je da smatra da su trenutne mere blage do umerene i da očekuje da će raspust dovesti do smanjivanja zaražavanja u školskoj populaciji.

„Mi ćemo to, čini mi se, prilično lako proceniti na osnovu broja prijema dece u naš hitan pedijatrijski prijem. U vreme koga se ne sećamo svi sa radošću, kada je bio policijski čas i kada je kretanje bilo vrlo ograničeno, broj bolesnika koji je dolazio u taj hitan pedijatrijski prijem je praktično iznosio 25 posto od redovnog broja“, kazao je Vukomanović i dodao da očekuje pad prijema.

Vukomanović je naveo da u Institut za majku i dete dolaze deca koja zahtevaju bolničko lečenje i za koju se pretpostavlja da im je potrebno bolničko lečenje, a da je glavni teret na domovima zdravlja koji vrše trijažu i testiranje i upućuju u bolnice ukoliko je neophodno.

„Mogu reći da su i druge respiratorne infekcije sada na delu, praćene, manje ili više, povišenom telesnom temperaturom i promenjenim opštim stanjem dece, ali nije svaka infekcija kovid i ono što je najvažnije, svaka infekcija izazvana sars-kov-2 virusom ne zahteva bolničko lečenje“, istakao je Vukomanović, prenosi RTS.

„Petoro dece na intenzivnoj nezi“ 

Profesor je naveo da se u Institutu za majku i dete trenutno leči osmoro dece na kovid odeljenju koja zahtevaju primenu kiseonika i da ona nisu životno ugrožena, dok se na intenzivnoj nezi nalazi petoro dece, koja su najozbiljniji bolesnici.

„Od toga je sada troje na respiratoru, kod dva deteta se primenjuju neki oblici kiseonične terapije i neinvazivne ventilacije. Veoma teški bolesnici i slika koju steknete kada uđete u taj deo je veoma, veoma sumorna i teška“, kazao je profesor Vukomanović.

Govoreći o delta plus soj, Vukomanović je naveo da brine nova neizvesnost zbog nove mutacije i šta će ona da donese.

„Nova mutacija nastaje na polju smanjenog broja vakcinisanih osoba. Postoji prostor da se infekcija širi. Širenje infekcije dovodi do novih mutacija tog spajk proteina kod sars-kov-2 virusa i on omogućava i veću kontagioznost, veću zaraznost, a verovatno i težu kliničku sliku“, istakao je Vukomanović.

„Ponovo dolaze deca sa multisistemskim inflamatornim sindromom“ 

Dodao je da pre nekoliko meseci kod dece nije bilo kliničke slike koja se očitovala teškim upalama pluća koja je bila zabeležena kod odraslih.

„Sada se to u neku ruku promenilo, mada u poslednjih nekoliko nedelja dolaze ponovo deca sa multisistemskim inflamatornim sindromom, najtežom manifestacijom, koja zahvata većinu organa, pre svega srce, mozak, bubrege, jetru“, objasnio je profesor Vukomanović.

Govoreći o deci koja su preležala kovid, Vukomanović je naveo da se deca žale da ne mogu da idu uz stepenice, na ubrzan rad srca, da im je kondicija veoma loša, na bolove u grudima.

„EKG nalaz i fizikalni nalaz je uglavnom dobar, ali ono na šta sad obraćamo pažnju zbog aktuelne situacije je anamneza i detaljna epidemiološka anamneza. Po pravilu otkrijemo da su imali neku formu, da li asimptomsku ili jednodnevnu temperaturu praćenu glavoboljom i gastrointestinalnim tegobama“, kazao je Vukomanović i dodao da takvi problemi mogu da traju mesecima.

Poručio je da je pogrešno da se deca koja su u takvom stanju povuku u kuće i da budu inaktivna.

„Moraju postepeno da povećavaju stepen fizičke aktivnosti, kondicioniranosti, društveni život nije zanemarljiv i ta psihološka komponenta nije zanemarljiva, da se podigne energetski nivo koji ovaj virus očigledno izuzetno deprimira“, kazao je Vukomanović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.