“Deca imaju po tri knjige, a ne znaju ni da čitaju. To ih guši”: Stojan Radenović o današnjim udžbenicima iz matematike

1
Foto: Tanjug

Jedan od naših najboljih matematičara Stojan Radenović odlučio je da ipak svoju radnu karijeru nastavi u Srbiji pošto se prethodnih dana polemisalo o razlozima pada Beogradskog univerziteta na Šangajskoj jer je on prešao na inostrani univerziet.

U razgovoru za RTS  otkrio je zašto je radio za Saudijsku Arabiju, kako je prelomio da ipak ostane veran svojoj državi i šta misli o današnjim udžbenicima i učenju matematike.

Profesor Stojan Radenović je jedan od najcitiranijih matematičara sveta i ranije je naučne radove potpisivao za Univerzitet u Beogradu, a zatim ga je angažovao Univerzitet kralja Sauda u Saudijskoj Arabiji.

Radenović i sam postavlja pitanje, šta bi bilo da se nije razvijao u malom mestu i da je učio po današnjem sistemu, po kome, smatra on deca imaju previše knjiga. One ih guše.

“Pitanje je kakav bih ja bio da sam rođen u Beogradu ili bilo kom mestu u Srbiji gde sad deca koja idu u prvi razred uče matematiku na način kako se uči. Imaju tri knjige, a ne znaju da čitaju. Ja ne mogu da se setim u kom sam razredu dobio bilo koju knjigu iz matematike, ali to podsticanje od strane nastavnika, učitelja je bilo kao štapom i kanapom”, rekao je Radenović.

Upravo je u tome, smatra on, ključ – kao što je bilo za njega, tako je i kod većine dece.

“Nekada je mnogo bolje da nemate knjigu, nego da imate igru. Kada je dete prvi, drugi razred osnovne škole ne zna dobro da čita, ali kada uči da čita cilj je da se orijentiše, napred–nazad, levo-desno, gore–dole, veće–manje, da uzme običan metar i izmeri dužinu sobe. Ali, kada uzmete te tri knjige za prvi razred osnovne škole, teorija, zadaci i radni listići – to guši decu. Tu ima mnogo finih zadataka, to su štosovi, ali te stvari služe da odbiju dete od matematike. A tamo u Dobroj Vodi gde smo svi bili sa učiteljem, ništa me nije odbijalo, predmeti su činili jedinstv”, ispričao je Radenović.

1 KOMENTAR

  1. Budala. Umesto da je uzeo lovu od Saudijaca on se bakće sa ovim lopužama.
    Džaba mu je znanje kad ne zna da ga naplati.

Comments are closed.