Đe se (ne) kupaš: Vodič za letovanje 2020. godine – Čitajte u Nedeljniku

Istraživali Zorica Marković i Dimitrije Đurić

0
Foto: Profimedia

U početku, izgledalo je kao da nećemo još dugo nikuda putovati, u inostranstvo naročito. Koronavirus je proputovao gotovo celu planetu, nema mesta koje nije obišao, a pandemija nije odjavljena. Njegovo širenje i u Srbiji ulivalo je ne samo strah od njega samog nego i očaj od pomisli da bismo leta 2020. godine umesto školjki, mogli da sakupljamo samo strpljenje, a umesto uspomena, zdravlje. Bar do sledeće godine. Ali sve se promenilo za oko tri meseca. 

Kao da se ništa nije desilo, kao da je sve prošlo – ležaljke i suncobrani uveliko se skidaju sa tavana, izvlače iz podruma i sva je prilika da će ih mnogi ovog leta rasklopiti na nekoj od plaža, ako ne Jadranskog, onda verovatno Egejskog mora ili već nekog drugog. Granice se polako otvaraju, a odustaje se i od posebnih uslova za njihov prelazak, poput karantina ili negativnog testa na koronavirus. 

“Pa da, ali čuješ šta kaže Kon”, priča se ovih dana, “u Srbiji si najbezbedniji.” 

Epidemiolozi su još onda savetovali, a to čine i danas, bez obzira na stišavanje epidemije, da opasnost od virusa i dalje vreba i da se, ako se baš mora, letuje u Srbiji. Krenule su i promo kampanje sa lepotama Srbije.

Uostalom, kad smo poslednji put seli u kola ili u autobus i zaputili se u neku banju, domaći spa, kojih je onoliko, osim u slučaju da nas tamo nisu poslali na rehabilitaciju? Ili otišli na selo gde ima ili nema dobrog Wi-Fi signala, na jezero, na planinu? Kao da su se odjednom pojavila sva ta mesta u zemlji za koja možda nismo ni znali da postoje, a koja ovih dana na Instagramu uopšte ne izgledaju loše. 

Mnoge ankete prethodnih dana pokazale su da postoji dosta onih koji se boje da bilo kuda otputuju i da će zato istražiti Srbiju. Zapravo, većina odlaže odluku za avgust, eventualno kraj jula i početak septembra (u zavisnosti od toga da li imaju školsku decu ili ne), jer se očekuje da tada mere budu najrelaksiranije a pandemija na minimumu. 

Gde bismo onda mogli da upregnemo kofere ovog leta, u zemlji u kojoj je prva asocijacija na domaći turizam ekskurzija u osnovnoj školi i obilazak manastira? 

CEO TEKST PROČITAJTE U NOVOM BROJU NEDELJNIKA KOJI JE OD ČETVRTKA, 4. JUNA, U PRODAJI NA SVIM KIOSCIMA I U ELEKTRONSKOM PDF IZDANJU NA NSTORE

NA POKLON SVIM ČITAOCIMA, TREĆA KNJIGA IZ EDICIJE “VELIKE BIOGRAFIJE” – MILOVAN ĐILAS, ANATOMIJA JEDNOG DISIDENTA