Đilas: SNS na 48 posto glasova, Ujedinjeni za pobedu Srbije na 27 odsto

0
(BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)

(Beta) – Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Djilas je večeras saopštio da po najnovijem istraživanju njegove stranke, Srpska napredna stranka (SNS) ima oko 48 odsto podrške gradjana za predstojeće parlamentarne izbore, a koalicija “Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije”, okupljena oko SSP, Narodne i Demokratske stranke 27 odsto glasova.

Djilas je u svom obraćanju na Fejsbuk stranici SSP kazao da bi cenzus prešle i Socijalistička partija Srbije (SPS) sa 4,4 odsto, koalicija Moramo sa 4,2 procenta i stranka Zavetnici sa 3,7 posto glasova.

Pozivajući se na to istraživanje, Djilas je istakao da cenzus ne bi prešli koalicija Nada (2,9 odsto glasova), Suverenisti (2,5 odsto), Patriotski blok oko pokreta Dveri (2,1 odsto), Srpska radikalna stranka (1,7 odsto), dok bi ostale stranke imale manje od toga.

“DSS (koalicija Nada) i Suverenisti Saše Radulovića imaju realne šanse da predju cenzus i da udju u parlament”, kazao je Djilas.

Po istraživanju SSP, 3,25 miliona gradjana Srbije je opredeljeno, odnosno rekli su za koga bi glasali kada bi izašli naizbore, a da je očekivana izlaznost oko 3,8 miliona birača.

“Kada bi na izbore izašlo 3,8 miliona ljudi, SNS i SPS bi mogli da dodju do maksimalno 1,8 miliona birača. Lista ‘Ujedinjeni za pobedu Srbije’ i koalicija ‘Moramo’ bi zajedno imali 1,45 miliona birača. Iz ovoga je jasno da u toj situaciji SNS i SPS ne bi imali 50 posto i ne bi mogli opet da formiraju vladu”, ocenio je Djilas.

Govoreći o predsedničkim izborima, po njegovim rečima opredeljeno je oko 3,1 miliona gradjana i da bi, kada bi samo oni izašli na izbore, kandidat SNS Aleksandar Vučić imao 56 odsto glasova, a kandidat Ujedinjene Srbije Zdravko Ponoš 28,5 odsto glasova.

Milica Djurdjević Stamenkovski iz Zavetnika imala bi 4,5 odsto glasova, Miloš Jovanović iz koalicije Nada 3,5 procenta, Boško Obradović iz Patriotskog bloka 2,5 odsto, a Biljana Stojković iz koalicije Moramo oko jedan odsto glasova.

Po Djilasovim rečima, neopredeljeno je oko 700.000 birača, a po istraživanju jedan od 10 tih birača bi glasao za Vučića, a osam ili devet za Ponoša.

“Ako ti ljudi izadju na izbore, mi sasvim sigurno imamo drugi krug”, procenio je on.

Djilas je istakao i da po tom istraživanju koalicija “Moramo” i lista “Ujedinjeni za pobedu Beograda” zajedno na izborima za vlast Beograda imaju više glasova od SNS-a i SPS-a zajedno, ali da je potrebno da na izbore izadje 900.000 Beogradjana.