“Davio ga je kolenom devet minuta, dva minuta iako više nije reagovao, posle čega je preminuo…”: Kako se desilo ubistvo Afroamerikanca zbog kojeg su buknuli protesti u Americi

0
Foto Profimedia

Derek Čovin, policajac u Mineapolisu, snimljen kako kleči na vratu 46-godišnjeg Džordža Flojda dok ga ovaj moli za život, optužen je u petak popodne za ubistvo trećeg stepena i ubistvo. Čovin, inače veteran, je u pritvor.

Na osnovu pregleda policijskih video snimaka, u dokumentima optužnice navodi se da je sada bivši policajac Mineapolisa držao koleno na Flojdovom vratu ukupno gotovo devet minuta, uključujući dva minuta i 43 sekunde nakon što Floid nije više nije reagovao prenosi Gardijan.

Flojdova porodica objavila je saopštenje u kome je hapšenje policajca nazvali “dobrodošlim, ali zakasnelim korakom na putu ka pravdi” i dodala da članovi “očekuju prvostepenu optužbu za ubistvo”.

“Bol koju crnačka zajednica oseća zbog ovog ubistva i onoga kako se odražava na postupanje sa crncima u Americi je ogromna i preliva se se na ulice širom zemlje”, navedeno je u saopštenju.

Prema zakonu Minesote, optužba za ubistvo prvog stepena bi zahtevala od tužilaca da dokažu da su Čovinove akcije bile namerne i promišljene.

Optužbe su stigle dok je potpredsednica gradskog veća Andrea Dženskins potvrdila da su se Flojd i Čovin poznavali kao „saradnici već duže vreme“.

Muškarci su radili više od 17 godina kao izbacivači u lokalnom klubu, El Nuevo Rodeo.

Američki državni tužilac, Vilijamam Bar, u Vašingtonu je video snimke nazvao “duboko uznemirujućim za gledanje”. Takođe je potvrdio zasebnu istragu američkog pravosuđa „da bi se utvrdilo da li je prekršen bilo koji savezni zakon o građanskim pravima“.

Flojd je preminuo u ponedeljak, nakon što ga je beli policajac zavezao lisicama pre nego što mu je kolenom pritisnuo vrat uprkos Flojdovim molbama pošto nije mogao da diše.

Četiri službenika, uključujući Čovina, otpušteni su sutradan.

Video snimak napravljen mobilnim telefonom, kako se Flojd guši pod kolenom policajca, postao je viralan, što je izazvalo tri noći protesta u Mineapolisu i izazvalo dugogodišnji bes zbog sistemskog rasizma u Americi, posebno u krivičnom pravosudnom sistemu.

U petak uveče, demonstranti su ponovo napunili ulice u gradovima širom Njujorka, Arizone, Kalifornije, Teksasa i Džordžije, kao i u Vašingtonu.

U dokumentu optužnice detaljno je opisano sve šta se događalo pre, za vreme i posle hapšenja, prenose mediji.

U ponedeljak 25. maja, zaposleni loklane prodavnice pozvao je policiju zbog muškarca koji je platio lažnom novčanicom od 20 dolara. To je navodno bio Džordž Flojd, kako su opisali zaposleni.

Afroamerikanac se nalazio u parkiranom automobilu ispred radnje sa još jednim muškarcem i ženom.

Vozilu su prišli policajci Lejn i Kueng. Lejn je izvukao pištolj i uperio ga u Flojda rekavši mu da napusti automobil što je on i učinio.

Istog trenutka, Lejn je spustio pištolj i dok je policajac Kueng razgovarao s muškarcem na mestu suvozača, Lejn je izveo Flojda iz vozila i stavio mu lisice. Navodi se da se tada tome odupirao, ali kada su lisice stavljene, prestao je s opiranjem.

Potom je Flojd sedeo na zemlji, a Lejn je s njim razgovarao dva minuta. Posle objašnjenja da ga privode zbog navoda o lažnoj novčanici krenuli su da ga smeštaju u policijsko vozilo. Flojd se ukočio, pao na zemlju i rekao policajcima da to ne čine jer je klaustrofobičan. Tada su stigla preostala dva policajca – Derek Šovin i Tou Tao.

Opirao se ulasku u vozilo i govorio da ne može da diše. tada je Šovin još jednom pokušao da ga ugura u kola, ali na mesto suvozača.

Ipak, tri policajca su ga postavila na zemlju. Flojd je ležao licem prema tlu, Kueng i Lejn mu drže noge, a Šovin kolenom počinje da pritiska vrat.

Flojd zapomaže, neprestano govori “Mama” i “Molim vas”. Policajci se na to oglušuju i ostaju mirni pri svojim akcijama. Nakon toga mu uzvraćaju “Govoriš bez problema”, a potom policajac Lejn pita: “Treba li da ga okrenemo na stranu?”, na šta mu Šovin uzvratio:”Ne, ostavimo ga ovako”.

Lane potom izražava zabrinutost: “Zabrinut sam zbog njegove uzbuđenosti, delirijuma ili šta li je to već”, na šta mu Šovin odgovara: “Zato ga i držimo položenog na trbuhu”.

Kamera s uniforme policajca pokazuje da Flojd pokušava da dođe do vazduha i da se pomera, konstantno nemiran. U 20 sati i 24 minuta Flojd prestaje da se pomera. Snimak pokazuje da Flojd prestaje da diše, a policajac Lejn pita: “Hoćemo li ga sada okrenuti na bok?”

Kueng proverava Floydov puls na desnoj ruci i govori: “Ne nalazim puls.” Niko se od policajaca još se nije pomerio iz položaja. U 20:27 Šovin sklanja koleno s Flojdovog vrata i pristižu kola Hitne pomoći. Flojda proglašavaju mrtvim u bolnici okruga Henepin.

Navodi se i da je Flojd bolovao od ateroskleroze i hipertenzivne bolesti srca, odnosno, imao je problema s visokim pritiskom. Kombinacija toga i policijskog postupanja, kao i svakog potencijalnog opijata u njegovom organizmu, pridoneli su smrti, zaključuje se u autopsiji.