David Valter i Duvački ansambl Simfonijskog orkestra RTS

0

Kolarčeva zadužbina

21. April 2022, 20 časova

Upoznajte Duvački ansambl Simfonijskog orkestra RTS! U izvođenju ovog sastava, uz dirigenta i aranžera Valtera Davida, publika će biti u prilici da čuje neka od najpoznatijih dela svetske muzičke literature u verziji za duvače. Na programu su „Slike sa izložbe” Modesta Musorgskog, jedno od najpopularnijih dela iz sveta umetničke muzike, koje su bile pravo zvučno muzičko otkrovenje za publiku 19. veka. Ništa manje pažnje privukla je i opera Karmen”, u čijoj se uvertiri čuju melodije poznatih arija po kojima je i prepoznajemo. Koncertni program će zaokružiti muzika iz baleta „Ljubav čarobnica” Manuela de Falje, koju je kompozitor napisao za čuvenu flamenko igračicu Pastoru Imperio.

Karte u prodaji na blagajni Kolarčeve zadužbine.

David Valter, oboista, rođen u Parizu. Karijeru izvođača započeo je osvajajući prvu nagradu za obou i kamernu muziku na „Conservatoire national supérieur de musique“ u Parizu, posle čega je dobio pet međunarodnih nagrada na takmičenjima u Ankoni, Pragu, Minhenu, Beogradu i Ženevi.

Kao kamerni muzičar nastupao je sa „Quintette Moragues“ i sa mnogim drugim ansamblima. Sa 29 godina postaje najmlađi profesor oboe i kamerne muzike na renomiranom Pariskom konzervatorijumu. U pokušaju da obogati relativno ograničen repertoar za obou, delovao je i kao aranžer dela klasične muzike za svoj instrument, te je do danas uradioo više od 1200 aranžmana.

Deluje i kao kompozitor, a njegov opus, do danas čine 35 originalnih dela. Decembra 2016. godine dirigovao je izvođenjem svoje opere „La jeune fille sans mains“ u Parizu sa orkestrom „National de l’Ile de France“.