Kraj šezdesetih prošlog veka obeležio je početak kosmičke ere koja se u mnogome preslikala na pop kulturu. Misija Apola 11 pokrenula je lavinu uzbudljivih umetničkih ostvarenja koja su imala toliko jaku i upečatljivu viziju budućnosti koja će se odvijati miljama daleko od matične planete. Kjubrikova „Odiseja u svemiru 2001“ bila je direktna inspiracija za, tada mladog, kantautora Davida Bowiea da osmisli lik majora Toma i smesti ga u pesmu koja i posle pedeset godina najsavršenije oslikava ljudsku znatiželju, čovekovu istraživačku prirodu i osvajački poriv.

David je gradeći priču o požrtvovanoj avanturi svog junaka u stvari dotakao mnoge teme koje su navele na preispitivanje mogućnosti ostvarenja želje o intergalaktičkim putovanjima. Majoru Tomu se vraćao često tokom karijere ali će upečatljiva komunikacija sa kontrolom leta, pretočena u genijalnu muzičku narativnu gradaciju, zauvek ostati zapamćena.

Jubilarno box set izdanje pesme „Space Odditity“ obogaćeno je velikim posterom na kojoj je fotografija (autor Ray Stevenson) nastala tokom Bowievog nastupa na koncertu „Save Rave `69“. Dupli 7“ singl, na vinilu, donosi originalnu mono verziju pesme kao i specijalno urađen miks povodom ovog jubileja koji je uradio Bowiev višedecenijski saradnik, producent Tony Visconti.

Dostupno na www.mascom.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.