Danski profesor: Vreme je da sledimo švedski primer

0
Beta - AP Photo/David Keyton

(Beta) – Profesor na Institutu za biomedicinu Univerziteta Arhus u Danskoj Soren Ris Paludan ocenio je da će Danska “biti prinuđena da prihvati da postoji određeni broj Danaca koji je zaražen korona virusom”.

Paludan je za jednu od vodećih danskih televizija TV2, u petak rekao da svako društvo ima svoj “prag bola” i da treba da bude omogućena diskusija o tome koliki je taj “prag bola” u Danskoj.

“Mi prihvatamo da određen broj ljudi strada u saobraćaju ili da dobije stres na poslu, ali ne ukidamo zbog toga saobraćaj, niti zatvaramo radno tržište”, rekao je Paludan, kritikujući nove mere vlade protiv korona virusa.

Danska premijerka Mete Frederiksen najavila je ove nedelje, između ostalog, obavezu nošenje zaštitnih maski u svim zatvorenim javnim prostorima (ne u osnovnim školama i vrtićima) i zabranu prodaje alkohola posle 22 časa.

Paludan smatra da je vlada odjednom promenila fokus sa kapaciteta zdravstvenog sistema na ukupan broj zaraženih, “jer to je, naravno, udarna vest – veliki broj zaraženih – i nešto mora da se uradi, inače izgledaš kao loš političar”.

“Taj fokus je sada promenjen i iako zdravstveni sistem bez problema može da prati (broj zaraženih), odlučujemo se na ograničavanje slobode pojedinca”, kazao je Paludan i ocenio da je vreme da se sledi “švedski primer”.

“Mislim da treba da radimo kao što se radi u Švedskoj. Odluka da se proširi obaveza nošenja zaštitnih maski je pokazatelj da se (vlada) više ne rukovodi (naučnim) dokazima”, zaključio je Paludan.

U Danskoj je u subotu od 46.906 testiranih na korona virus, registrovano 789 novozaraženih, na bolničkom lečenju je 120 pacijenata sa korona virusom, njih 17 na intenzivnoj nezi, a od početka pandemije preminulo je 700 osoba koje su imale korona virus.