Danska vakcina efikasna protiv soja korone kod nerca

  0

  Potencijalni kandidat za vakcinu razvijen u Danskoj pokazao je u ranim ispitivanjima na životinjama efikasnost protiv mutiranog novog soja koronavirusa iz nerca otkrivenog u toj zemlji, rekao je danas naučnik koji radi na vakcini, prenosi Gardijan.

  Vlasti su prošle nedelje započele plan uklanjanja 17 miliona životinja u Danskoj, jedne od najvećih svetskih populacija, pre nego što su naišle na otpor protiv odstrela.

  Usledila je zabrinutost da bi nedavno otkriveni soj pronađen na farmama nerca i kod ljudi mogao ugroziti buduće vakcine za Covid-19.

  Rane studije mutiranog soja virusa pokazale su da virus ima smanjenu osetljivost na antitela, što bi verovatno ugrozilo efikasnost budućih vakcina, saopštile su vlasti prošle nedelje.

  Ali antitela zečeva lečenih kandidatom za potencijalnu vakcinu iz danskog Državnog instituta za serum uspešno su pobedila varijantu virusa poznatijeg kao Klaster 5, prema Andersu Fomsgardu, vodećem naučniku u Institutu, koji se bavi zaraznim bolestima.

  Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti saopštio je danas u proceni rizika postoji „trenutno velika nesigurnost“ u pogledu potencijalne pretnje koju predstavlja širenje virusa kod nerca, njegove mutacije i njegovog posledičnog širenje na ljude.

  PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

  AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

  din.26.000 11.999

  Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

  din. 6.058 3.999

  Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

  din. 12.116 7.500