Danska ukida sva ograničenja protiv koronavirusa jer je stopa vakcinacije viša od 80 odsto: Kovid-19 više nije bolest kritična po društvo

0

Visoka stopa vakcinacije stanovništva protiv koronavirusa omogućila je Danskoj da postane jedna od prvih zemalja članica Evropske unije (EU) koja je ukinula skoro sve mere protiv kovid-19, nakon 548 dana kako su prvi put uvedene, prenosi Gardijan.

Povratak u normalu bio je postepen, ali od petka digitalna propusnica – dokaz o vakcinaciji – više nije potrebna pri ulasku u noćne klubove, što je i poslednja mera koja je bila na snazi.

Više od 80 odsto ljudi starijih od 12 godina u Danskoj primilo je dve doze, što je navelo dansku vladu da od ponoći proglasi kako kovid-19 više ne smatra bolešću kritičnom po društvo.

„Ne bih rekao da je prerano. Otvorili smo vrata, ali smo takođe rekli da ponovo možemo da ih zatvorimo ako je potrebno”, rekao je Soren Ris Paludan, profesor virusologije na Univerzitetu Arhus, u drugom po veličini gradu u Danskoj.

“Prelomna tačka u Danskoj, za početak ublažavanja antikovid mera, dogodila se kada je većina starijih od 50 godina bila potpuno vakcinisana”, rekao je Ris Paludan.

Od 14. avgusta nošenje maski u javnom prevozu više nije obavezno. Takođe, 1. septembra ponovo su otvoreni noćni klubovi, uklonjena su sva ograničenja za javna okupljanja i više nije bilo obavezno pokazivanje propusnice za boravak u restoranima, odlazak na sportske utakmice, teretane ili frizerske salone.

Međutim, nošenje zaštitnih maski je obavezno na aerodromima, a ljudima se savetuje da ih nose kada su kod lekara ili u bolnici. Fizička distanca se preporučuje i dalje, a za strance na granicama važe stroga ograničenja pri ulasku u zemlju. Epidemija se u ovom trenutku smatra „uobičajeno opasnom bolešću“.

Danski ministar zdravlja Magnus Hojneke rekao je još u avgustu kako je “epidemija pod kontrolom”, ali je upozorio da “nismo izašli iz epidemije” i da će vlada delovati po potrebi.