Danska policija: Napadač delovao sam, verovatno nije povezan sa terorizmom

0
Beta/(Olafur Steinar Gestsson /Ritzau Scanpix via AP)

 (Beta-AP) – Danska policija saopštila je danas da je naoružani napad u tržnom centru u kojoj su tri osobe poginule bio nasumičan i da nije povezan sa terorizmom a da je napadač delovao sam.

Glavni inspektor policije u Kopenhagenu rekao je da su 17-godišnji dečak i devojčica danski državljani i 47-godišnji Rus, ubijeni kada je napadač otvorio vatru u nedelju popodne u tržnom centur Field, jednom od najvećih u Skandinaviji.

Još četiri osobe, dva danska i dva švedska državljana, su zbrinute zbog prostrelnih rana i nalaze se u kritičnom, ali stabilnom stanju.

Nekoliko osoba zadobilo je lakše povrede dok je bežalo iz tržnog centra, dodao je on.

Policija je saopštila da nema naznaka da je neko pomogao napadaču, identifikovanom kao 22-godišnji Danac i da, iako je motiv nejasan, ništa ne ukazuje na terorizam i da će osumnjičeni biti optužen kasnije u ponedeljak na osnovu preliminarnih optužbi za krivično delo ubistvo.

“Nema ničega u našoj istrazi, niti u dokumentima koje smo pregledali, ili stvarima koje smo pronašli, ili izjavama svedoka koje smo dobili, što bi moglo da potkrepi da se radi o terorističkom činu”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju piše i da je osumnjičeni bio poznat službama za mentalno zdravlje i da je osim puške koju je imao prilikom privodjenja “imao pristup pištolju i nosio nož”.

Danska premijerka Mete Frederiksen nazvala je nedeljnu pucnjavu “okrutnim napadom”.

“To je neshvatljivo. Srceparajuće. Besmisleno. Naša lepa i obično tako sigurna prestonica promenjena je u deliću sekunde”, rekla je ona.