Dani sunca

  0

  Obnovljivi izvore energije Hrvatske i Pokret otoka organiziraju prvu konferenciju posvećenu Sunčevoj energiji

  Prirodni potencijal insolacije u Hrvatskoj je velik i iskoristiv u svim njezinim dijelovima, što je i jedan od motiva prve konferencije posvećenu korištenju Sunčeve energije – ‘DANI SUNCA’ – koju Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH) organiziraju sa strateškim partnerom Pokretom otoka, 30. rujna i 1. listopada 2021., u gradu Hvaru.

  Konferencija će na jednom mjestu okupiti ključne dionike energetske tranzicije u Hrvatskoj te kroz zajedničku raspravu pokušati pronaći mogućnost učinkovitijeg korištenja Sunčeve energije i snažnijeg razvoja projekata. Predstavnici ministarstava, institucija, akademske zajednice, proizvođača opreme, bankarskog sektora, investitora, županija i lokalnih zajednica o projektima korištenja solarne energije govorit će kroz središnje teme prepoznate kao ključne za snažnije korištenje bogatog prirodnog potencijala.

  Maja Pokrovac, direktorica OIEH

  „Uređenim tržištem i jačim razvojem solarnih potencijala koristi neće osjetiti samo investitori, već i lokalne zajednice, kao jedni od ključnih dionika. I to višestruke korist, među kojima su i nova zelena radna mjesta. A svako novo radno mjesto je važno i vrijedno. Stoga i ključne teme na konferenciji idu u tom smjeru: novi zakonski okvir za zelenu tranziciju, inovativne solarne tehnologije, primjena solara u gospodarstvu, industriji i poduzetništvu, ekonomsko-financijska održivost projekta te uloga građana i JLS-a u tranziciji. Želimo potaknuti nadležne institucije, ali i širu javnost, u smjeru rješavanja prepoznatih problema i boljeg razumijevanja OIE sektora. Vjerujemo da će rasprave i zaključci konferencije poslužiti kao dobra podloga i za put prema tom cilju te da će to biti tek prvi u nizu događaja koji će postati poligon za upoznavanje ključnih aktera iz područja niskougljičnog gospodarstva te živu raspravu o implementaciji projekata obnovljivih izvora energije“, ističe Maja Pokrovac, direktorica OIEH.

  Maja Jurišić iz Pokreta otoka. Foto: Josko Supic / Cropix

  „Jedinice lokalne samouprave mogu i trebaju aktivno sudjelovati u investicijama, doprinijeti razvoju zajedničkih ulaganja s građanima i investitorima te na taj način upravljati resursima na svojim područjima i od OIE projekata imati konkretne pogodnosti koje će pozitivan utjecaj imati na zajednice kojima upravljaju. Upravo aktivno uključivanje građana smatramo ključnim za provedbu tranzicije na čistu energiju, što će značajno doprinijeti lokalnom razvoju, oporavku i diverzifikaciji gospodarstva, podizanju konkurentnosti te postizanju ciljeva Europskog zelenog plana“, napominje Maja Jurišić, predsjednica Pokreta Otoka.

  Rikardo Novak, gradonačelnik Hvara

  „Važno je osvijestiti činjenicu da u provedbi energetske tranzicije, pa i u ovom dijelu korištenja solarne energije, sudjelujemo svi: od predstavnika lokalne samouprave, civilnog društva i organizacija, do poduzetničkog sektora i obrazovnih institucija te da u konačnici kao građani i stanovnici otoka u narednom razdoblju imamo priliku od pukih potrošača postati i proizvođači energije. Zahvaljujem stoga organizatorima što su prepoznali razvojni potencijal našega otoka koji je s prosječno 2726 sunčanih sati godišnje jedno od najsunčanijih mjesta u Europi. To nam je, uz edukaciju i kvalitetne projekte, zalog za zelenu i održivu budućnost”, naglašava Rikardo Novak, gradonačelnik Grada Hvara.

  Stipe Čogelja, zamjenik župana Splitsko-dalmatinska županija

  “Splitsko-dalmatinska županija još je od 2008. i pretpristupnih fondova EU-a postavila za cilj energetsku neovisnost otoka te okretanje alternativnim izvorima energije, posebno solarnim čiji je potencijal u našoj županiji velik. Danas smo u realizaciji istoga među najjačim županijama u Hrvatskoj. Skorom aktivacijom dodatnih solarnih polja uskoro ćemo postati i lider. Kako bi si olakšali put energetske tranzicije, a posebno zgrada u vlasništvu Splitsko-dalmatinske županije, pripremili smo dokumente za osnivanje energetske agencije putem koje ćemo operacionalizirati naše namjere i biti na raspolaganju investitorima i građanima. Sunce je naš izbor!”, poručuje Stipe Čogelja, zamjenik župana Splitsko-dalmatinska županija.