Dani Slovenačkog filma 2020-2021. u Beogradu i Srbiji

  0
  Foto servis Viva

  NOVO IZDANJE REVIJE DANI SLOVENAČKOG FILMA 2020-2021 U  BEOGRADU I SRBIJI

  GLAVNI PROGRAM – 26-29. APRIL 2021. SALA MAKAVEJEV, JK, UZUN MIRKOVA 1, BEOGRAD

  U organizaciji Društva Slovenaca ,,Sava’’ u Beogradu, Ambasade Slovenije i Filmskog centra Slovenije, od 26. do 29. aprila 2021. u Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj 1 u Beogradu i gradovima Srbije održaće se 6. izdanje kulturne manifestacije Dani slovenačkog filma.

  Ovogodišnje izdanje DSF, pored revije filmova slovenačke produkcije iz protekle dve godine, uključiće i prateći program. Prvog dana od 17 časova predstavljamo već tradicionalnu Izložbu u Holu JK, ovog puta na temu 40 godina rada kultne muzičke grupe Lajbah, kao i promotivnu najavu monografije Laibach: 40 godina večnosti autora Teodora Lorenčiča u izdanju kuće Službeni glasnik. Uz Izložbu i monografiju o radu grupe Lajbah, od 18 i 30 časova na programu je dokumentarni film na istu temu Muzika je vremenska umetnost (2018) Igora Zupe.

  U okviru otvaranja Izložbe kantautor Vlado Kreslin, zvezda dokumentarca Pevaj mi pesmu – na programu u utorak, 27. 4. od 17 časova – specijalno za zvanice i posetioce izvešće nekoliko svojih numera.

  Svečano otvaranje DSF 2020-2021 biće upriličeno u ponedeljak, 26. aprila od 19 časova u Sali Makavejev Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj 1 u Beogradu, uz sve propisane mere bezbednosti od pandemije Covid-19. Nakon projekcije kratkog filma Nerazdvojni Marka Naberšnika, reviju otvara srpska premijera najnovije ekranizacije političke drame Antigona slavnog Slavoja Žižeka: spektakularno igrano-dokumentarno ostvarenje Antigona: Kako se usuđujemo? (Slo, 2020) u režiji Jani Severa.

  Povodom ovog filma narednog dana, u utorak, 27. aprila sa početkom u 13 časova, u okviru pratećeg programa održava se stručni Okrugli sto: Antigona na filmu i u teatru, nekad i sad u Sali Makavejev JK. U razgovoru o savremenim čitanjima slavne Sofoklove tragedije učestvuju teoretičarka književnosti Svetlana Slapšak, gošća DSF, stručnjaci iz sveta pozorišta, filozofije i filma, autor Jani Sever i drugi gosti iz Slovenije, a očekuje se i uključenje Slavoja Žižeka.

  Program revije DSF 2020-2021 uključiće i slovenačkog nacionalnog kandidata za Oskara Priče iz kestenove šume Gregora Božiča, filmove Kratka Istorija biciklizma legendarnog Karpa Godine, Ne zaboravi da dišeš Martina Turka, Korporacija Mateja Nahtigala i intrigantni kratki igrani Ona lovi Urške Đukić.

  Bogati dokumentarni program istaći će lokalno i specifično kulturno nasleđe Slovenije i nekadašnje Jugoslavije u duhu kosmopolitizma, kroz Rešetare sa Crvenog Krsta Dragomira Zupanca, Slovenca koji je proleteo kroz vek Dušana Milaveca, i druga ostvarenja. Nakon prvog dana sve projekcije održavaju se od 18 i 20 časova u Sali Makavejev.

  Odabrani program DSF 2020-2021 uz učešće gostiju biće prikazan u Novom Sadu, Pančevu, Nišu i drugim gradovima u Srbiji, dok će izbor kratkih filmova DSF 2020-2021+ u sredu, 5. maja prikazati Dom kulture Studentski grad na Novom Beogradu.