Danas zaseda krizni štab: Japan planira ukidanje vanrednog stanja pre roka…

0
Beta - Yu Nakajima/Kyodo News via AP

Japanska vlada će danas na sastanku operativnog tima za koronavirus zatražiti odobrenje stručnjaka za ukidanje vanrednog stanja u većini oblasti pre planiranog roka, izuzev Tokija i nekoliko drugih oblasti visokog rizika.

Premijer Šinzo Abe proglasio je višemesečno vanredno stanje 7. aprila u Tokiju i šest ostalih gradskih prefektura, a kasnije ga proširio na celu zemlju, do 31. maja.

Sa znakovima usporavanja infekcija Abe nastoji da ublaži mere i pokušava da uspostavi ravnotežu između štete za ekonomiju i potrebe da suzbije zarazu.

Njegova vlada planira da ukine vanredno stanje u 39 od 47 prefektura u zemlji, zadržavajući primenu mere za osam prefektura, uključujući Tokio, Osaku, Kjoto i Hokaido.

Japan ima više od 16.000 zaraženih koronavirusom i oko 680 umrlih, dok je broj novozaraženih značajno smanjen.

Abe će objasniti detalje na konferenciji za novinare kasnije danas.

Ministar ekonomije Jasutoši Nišimura je u uvodnom obraćanju na sastanku radne grupe zatražio od stručnjaka da pruže osnovu za ublažavanje mera, kao i moguće pooštravanje, u slučaju ponovnog porasta epidemije.

Stručnjaci su pozvali građane da usvoje “novi stil života” i da nastave sa merama fizičkog distanciranja, kao što su rad na daljinu i izbegavanje putovanja van grada, čak i posle ukidanja vanrednog stanja.

(Beta)