Danas se sastaju Amfilohije i crnogorski premijer, Vučić i Kurti u Minhenu, novi skok broja zaraženih koronavirusom: Vaš brifing za petak

0

SASTANAK AMFILOHIJA I CRNOGORSKOG PREMIJERA – Predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković i mitropolit Crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve Amfilohije razgovaraće danas, saopštila jesinoć Vlada Crne Gore.

To će biti prvi sastanak na inicijativu premijera povodom Zakona o slobodi veroispovesti.

U saopštenju Vlade nije navedeno ni gde ni kada će biti taj sastanak.

Zbog Zakona o slobodi veroispovesti i večeras su  širom Crne Gore priređene litije u kojima su bile desetine hiljada ljudi.

LITIJE SU NASTAVLJENE – Hiljade vernika i drugih građana i sinoć su bili u litijama u nekoliko crnogorskih gradova, u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti.

Ispred manastira u Beranama episkop Joanikije je rekao na skupu da “litije prerastaju u svenarodnu pobedu” koja “ne podrazumeva prolivanje bratske krvi, već moralnu pobedu nad onima koji su doneli sraman zakon”.

Joanikije je pozvao građane “da čuvaju mir” i da, kako je kazao, “ne nasedaju na moguće inscenirane incidente”, preneli su podgorički mediji.

VUČIĆ I KURTI U MINHENU – Predsednik Vučić bi u petak prvi put trebalo da se sretne sa premijerom Kurtijem u okviru minhenske Konferencije o bezbednosti.

Kosovski premijer Aljbin Kurti se neće spuštati na nivo neformalnog razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kao što je bio slučaj sa Tačijem pod pokroviteljstvom Federike Mogerini.

Vučić i Tači su neformalno govorili o ozbiljnim pitanjima pa dolazili i do predloga „razgraničenja“. Kurti na taj nivo ne bi ni hteo – on je pobedio na izborima sa drugačijim parolama, bivajući antiprotivan. Ljudima na Kosovu je došlo do guše i hteli su neku promenu, sada su je i dobili.

Vrlo je moguće da se u Minhenu potpiše ugovor o obnavljanju železničkog saobraćaja od Beograda do Prištine što je za običan svet daleko važnije od vazdušnog saobraćaja. To bi bio i važan znak dobre volje. 

ĐURIĆ: IZJAVA O NAMERA ZA OBNOVU ŽELEZNIČKO SAOBRAĆA BEOGRAD PRIŠTINA – Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da će danas u Minhenu biti potpisana izjava o namerama za obnovu železničkog saobraćaja između Beograda i Prištine.

“Kada to jednog dana bude realizovano, doći će do obnove železničke pruge između Prištine, Podujeva i Merdara i dalje prema Nišu. Roba iz centralne Srbije moći će tada mnogo brže da dolazi na Kosovo, kao i putnici”, rekao je Đurić za beogradsku televiziju Prva u Minhenu.

On je kazao da će biti potpisano pismo o namerama koje nije pravni akt, već “izraz političke volje da linija bude ustanovljena” i dodao da je danas “veoma važan dan” za bolju saobraćajnu povezanost Beograda i Prištine.

“Veoma smo vodili računa da naši interesi budu maksilmalnmo zaštićeni, da sve bude u skladu s Ustavom i zakonima Srbije”, naveo je Đurić.

HARADINAJ “UPOZORIO” KURTIJA – Bivši premijer Kosova Ramuš Haradinaj upozorio je sinoć premijera Aljbina Kurtija da će njih dvojica imati “težak razlaz” ukoliko Kurti bude ukinuo taksu na proizvode koji se uvoze iz Srbije i Bosne i Hercegovine, uvedenu za Haradinajeve vlasti.

Haradinaj je za kablovsku televiziju “Dukađini” kazao da ne prihvata da se procesi vraćaju unatrag, dok je za Kurtijevu najavu zamene takse “punim političkim, ekonomskim i trgovinskim reciprocitetom” rekao: “Mi ćemo imati težak razlaz”.

“Mi nemamo šta da komuniciramo jedan sa drugim. Ne verujem da bi sastanak s njim (Kurtijem) mogao doprineti nacionalnom interesu”, kazao je Haradinaj.

Upozorio je da će Kosovo izgubiti godine ukoliko se Kurti vrati starim formulama dijaloga sa Srbijom.

NOVI SKOK BROJA ZARAŽENIH – Kina je danas objavila da je došlo do novog skoka u broju zaraženih novim koronavirusom i da je još 121 osoba umrla u toj zemlji od posledica zaraze.

Nacionalna zdravstvena komisija Kine saopštila je da je zaraza potvrđena kod još 5.090 ljudi, čime je broj zaraženih u Kini porastao na 63.851, od čega je 1.380 osoba umrlo.

Najveći broj obolelih registrovan je u provinciji Hubej u centralnom delu zemlje, u kojoj je u decembru prvi put zabeležen novi oblik koronavirusa.

Broj potvrđenih slučajeva zaraze brže raste otkako je provincija Hubej juče promenila metod utvrđivanja bolesti. Lekari sada mogu da postave dijagnozu na licu mesta, umesto da čekaju laboratorijska ispitivanja.

TRAMP “UZEO VOJSCI” 3,8 MILIJARDI DOLARA KAKO BI NAPRAVIO ZID – Pentagon je u četvrtak skresao milijarde dolara za finansiranje 17 aviona Ratne mornarice i Ratnog vazduhoplovstva i drugih vojnih programa kako bi oslobodio novac za izgradnju graničnog zida između SAD i Meksika koji dugo zahteva predsednik Donald Tramp, ljuteći time ne samo Demokrate nego i “vojne jastrebove” u redovima njegovih Republikanaca.

Sekretar SAD za obranu Mark Esper odobrio je 3,8 milijardi dolara na zahtev Ministarstva za unutrašnju bezbednost za taj zid, a Pentagon je priznao da bi moglo doći do dodatnih smanjenja vojnih izdataka da bi se osiguralo finansiranje obećanja još iz Trampove predizborne kampanje.

Odluka doneta u četvrtak samo je pojačala oštre podele između Trampa i poslanika Kongresa koji su se usprotivili korišćenju vojnih finansija za izgradnju zida. Tramp je u više navrata tvrdio da će Meksiko plati njegov obećani “veliki prelepi zid”, ali to se nije dogodilo.

KONGRES OGRANIČIO TRAMPA KAO KOMANDANTA VOJSKE U IRANU – Senat Kongresa SAD usvojio je danas rezoluciju kojom ograničava sposobnost predsednika SAD Donalda Trampa da pokrene vojnu operaciju protiv Irana.

Rezolucijom, čiji je autor senator demokrata Tim Kejn, predviđa se da Tramp mora da ima odobrenje Kongresa za vojnu akciju protiv Irana.

Za rezoluciju je glasalo 55 senatora, a protiv 45. Osam senatora iz Trampove Republikanske stranke, koja ima većinu u Senatu, pridružilo se demokratama i podržalo rezoluciju.

Kejn i druge pristalice rezolucije naveli su da se ona ne tiče ni Trampa ni funkcije predsednika SAD, već da predstavlja važnu potvrdu ovlašćenja parlamenta da objavljuje rat.

NASLOVNE STRANE DNEVNIH NOVINA: