Danas se nastavlja dijalog u Briselu, Rusija tvrdi da će za dve nedelje imati vakcinu, Brazil i dalje obara negativne korona-rekorde: Vaš brifing za četvrtak

0

PRESEK – Prema poslednjem preseku, u Srbiji je sedam pacijenata preminulo od kovida19, a koronavirus je registrovan kod još 372 osobe.

Od poslednjeg preseka pre 24 sata testirano je 9.653 uzoraka.

Na respiratorima se trenutno nalazi 143 pacijenata.

NASTAVLJA SE DIJALOG U BRISELU – Naredna runda ekspertskog sastanka u okviru političkog dijaloga između Kosova i Srbije ordržaće se u četvrtak, 30. jula, javio je Radio Slobodna Evropa.

Delegacije će predvoditi Marko Đurić i Skender Hiseni.

Obojica su održali prvi ekspretski susret 23. jula kada su raspravljali o nestalima.

Dijalog Kosova i Srbije obnovljen je nakon 20 meseci zastoja

ĐUKANOVIĆ O “LUDAČKOM POKRETU” – Crnogorski predsednik Milo Đukanović izjavio je večeras da nikada nije rekao da je mitropolit Crnogorsko primorski Amfilohije na čelu ludačkog pokreta, ali da ostaje pri stavu da su oni koji su spremni da ruše državu deo ludačkog pokreta.

“Ne znam kako bi nazvali one koji ruše državu u kojoj žive, koji ruše svoj dom”, rekao je Đukanović i dodao da drugi izraz ne može upotrebiti čak ni pri punoj koncentraciji.

On je rekao da ga uopšte ne pogađaju ocene mitropolita Amfilohija da je u njega ušao đavo i pozivi da ga krsti, navodeći da se naslušao svega pa čak i toga da je pod narkoticima, što se kako je rekao, plasira u određenim krugovima.

RUSIJA NAJAVILA VAKCINU ZA DVE NEDELJE – Rusija bi mogla da počne sa vakcinisanjem protiv koronavirusa već za dve nedelje, tačnije u prve dve nedelje avgusta, istakli su u razgovoru za ruski Nacional, predstavnici državnog fonda iz kog je finansirano istraživanje vakcine.

“Biće ovo Sputnjik momenat za sve one koji nisu očekivali da će Rusija biti prva”, rekao je Kiril Dimitrev, izvršni direktor Ruskog direktnog investicionog fonda.

On je dodao da Rusija ne očekuje da će imati jedinu vakcinu na tržištu, ali da veruju u to da će imati prvu vakcinu.

“Verujemo u njen kvalitet i spremni smo da uđemo u brojne partnerske odnose kako bi ona mogla da bude proizvedena u različitim krajevima sveta”, dodao je Dimitrev.

FAJZER I MODERNA U TREĆOJ FAZI ISPITIVANJA VAKCINE – Istovremeno, u Sjedinjenim Američkim Državama dve su kompanije započele treću fazu kliničkog ispitivanja vakcine protiv koronavirusa.

Fajzer je u ponedeljak na Univerzitetu u Ročesteru, država Njujork, započeo treću fazu time što je vakcinu primilo četvoro pacijenata, a do kraja treće faze bi trebalo a je primi 30.000 ljudi, prenosi CNN.

Moderna je treću fazu započela još ranije.

Fajzerova vakcina koristi delove genetskog materijala kako bi izavala organizam da stvori antitela protiv određenih delova genoma koronavirusa.

KAPETANIJA ZABRANILA ŽURKE NA BRODOVIMA I SPLAVOVIMA – Lučka kapetanija Beograd je, nakon konsultacija i i preporuka zdravstvenih radnika, donela nove mere kojima se između ostalog, zabranjuju žurke i sve druge proslave na svim vrstama plutajućih objekata.

“Obaveštavaju se brodarstva, zapovednici brodova, starešine plovila, preduzeća rečnog saobraćaja i vodoprivrede, nadležni organi i organizacije, privezišta za čamce i nautički klubovi, vlasnici čamaca, ostali učesnici u plovidbi kao i sva zainteresovana lica na teritoriji Republike Srbije da su dužni da se pridržavaju svih mera radi sprečavanja pojave, širenja i suzbijanja zarazne bolesti Covid-19 i zaštite od te bolesti”, navodi se u saopštenju Kapetanije a prenosi Blic.

Dodaje se da treba primenjivati mere propisane Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, Zakonom o javnom zdravlju, kao i druge mere koje priroda te bolesti nalaže u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom i svim preporukama Kriznog štaba RS.

NOVI NEGATIVNI REKORDI BRAZILA – Brazil je u poslednja 24 sata sa 1.595 preminulih od posledica kovida-19 zabeležio novi rekord broja na dnevnom nivou, saopštilo je tamošnje Ministarstvo zdravlja.

Prethodni dnevni rekord broja smrtnih slučajeva u Brazilu postavljen je 4. juna, kada je preminulo njih 1.473.

Broj smrtnih slučajeva poslednjih nedelja raste jer se zaraza proširila na nove regione, a prosečno dnevno od posledica zaraze umre više od 1.000 ljudi.

I DALJE JE AKTUELAN VELIKI LETNJI DVOBROJ NEDELJNIKA. NOVI BROJ ĆE NA KIOSCIMA BITI OD 6. AVGUSTA.

NASLOVNE STRANE DNEVNIH NOVINA: