Danas sastanak opozicije, potvrđena smrt Bin Ladenovog sina, Makron požare u Amazoniji nazvao međunarodnom krizom: Vaš brifing za petak

0
Foto: Tanjug, Profimdia, Tanjug-AP

SASTANAK OPOZICIJE – Opozicione stranke će u danas u 16 časova imati sastanak u prostorijama beogradske opštine Stari grad, najavio je Savez sa Srbiju.

Na sastanak neće doći predstavnici Demokratske stranke Srbije, preneo je N1 pozivajući se na saznanja agencije FoNet.

Tema sastanka biće aktuelna politička situacija.

Prethodni sastanak predstavnika opozicije održan je 5. avgusta u opštini Stari grad na kojem je razgovarano o realizaciji “Sporazuma sa narodom” i zahteva opozicije iz decembra prošle godine.

TADIĆ O BOJKOTU – Neke stranke u opoziciji se utrkuju koja će pre da proglasi bojkot izbora, što ne pokazuje visok nivo opozicione zrelosti, ocenio je predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić, dodajući da je i on u ovom trenutku za bojkot, ali da treba sagledati sve aspekte te odluke i ozbiljno je prodiskutovati.

“Tu odluku treba doneti u pravom trenutku, ne treba mi sebi bez razloga da postavljamo veštačke rokove za odluku koja zahteva ozbiljno promišljanje”, poručuje Tadić. 

Prema njegovim rečima, eventualna odluka o bojkotu podrazumeva veći nivo organizacije nego što je to slučaj u izbornoj kampanji. 

“Ideja o bojkotu je moguća, a u ovom trenutku je i korisna, zbog toga što režim mora da se privede ukupnoj političkoj stvarnosti i mora se na neki nači staviti pred svršen čin”, rekao je Tadić.

NE DAVIMO BEOGRAD BOJKOTOVAĆE IZBORE – Inicijativa “Ne davimo Beograd” potvrdila je da će bojkotovati predstojeće izbore, jer su, kako su naveli, konstatovali da nije došlo ni do kakvog pomaka u ispunjenju zahteva za slobodne i fer izbore od strane nadležnih institucija.

U saopštenju je navedeno da će ta organizacija u narednom periodu izraditi predlog “Deklaracije o aktivnom bojkotu izbora” koji će biti ponuđen, kako su naveli, na usaglašavanje građanima, akademskoj i stručnoj javnosti, civilnom društvu i ostalim političkim akterima.

“Eksperti okupljeni oko organizatora protesta ‘1 od 5 miliona’, kao i organizacije civilnog društva, izneli su u novom dokumentu isti zaključak i preporuke za unapređenje izbornih uslova. Nakon serije sastanaka održanih na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, potpuno je jasno da ne postoji politička volja režima da usvoji zahteve kojima bi se obezbedili uslovi za održavanje slobodnih i fer izbora”, navodi se u saopštenju “Ne davimo Beograd”.

ANTONIJEVIĆ O OKRUGLIM STOLOVIMA NA FPN – Dijalog je od suštinske važnosti i bez obzira na to da li će političke organizacije bojkotovati izbore ili ne, potrebno je da se sa ulica, gde je sa pravom proteran, vrati u institucije, izjavio je izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević za Blic čije organizacija je jedan od organizatora okruglih stolova na FPN.

Do sada su, u tri runde, na okruglim stolovima na FPN vlast i opozicija zajedno sa organizacijama i novinarskim udruženjima razgovarali o medijima i finansiranju kampanja, a 5. i 9. septembra biće reči o biračkim spiskovima i biračkim pravima građana.

“Naša namera je da u atmosferi dijaloga pomerimo stvari sa tačke na kojoj su odavno, i zato smo načeli četiri teme”, rekao je Antonijević, dodajući da je važno da se o njima razgovara i da se sve ono što stoji u zakonima vrati u fokus građana.

KATICA JANEVA OSTAJE U PRITVORU – Tročlano krivično veće skopskog suda odbilo je žalbu specijalne tužiteljke Severne Makedonije Katice Janeve na pritvor i ostaće u istražnom zatvoru “Skoplje”.

Pritvor od 30 dana Janevoj odredio je sudija za prethodni postupak krivičnog suda “Skoplje 1” na zahtev Tužilaštva za organizovani kriminal, koje specijalnu tužiteljku sumnjiči da je zloupotrebila službeni položaj, i sebi i dvojici ranije osumnjičenih u slučaju “Reket” “pribavila imovinsku korist u značajnom iznosu”.

Janeva je sada treća osumnjičena u istrazi “Reket” Tužilaštva za organizovani kriminal i u pritvoru u skopskom zatvoru se priključila Bojanu Jovanovskom, zvanom “Boki 13” i Zoranu Milevskom koji su uhapšeni 15. jula kada je i otvoren istražni postupak.

ITALIJANSKI PREDSEDNIK OSTAVIO STRANKAMA VREME ZA DOGOVOR – Italijanski predsednik Serđo Matarela rekao je da je pristao na zahtev političkih lidera da im ostavi još vremena za stvaranje mogućih saveza, kao alternative prevremenim izborima.

Matarela je novinarima rekao da “što pre želi jasno rešenje” jer “velika nacija poput naše to zahteva”.

On je dodao da su mu lideri stranaka rekli da žele da razmotre da li je dogovor moguć kako bi se izbegli prevremeni izbori. On će sa njima od utorka održati još jedan krug razgovora.

Matarela je nagovestio da nova vlada mora biti dovoljno čvrsta da dobije poverenje u Parlamentu i da ima sveobuhvatan program ciljeva. U suprotnom će raspustiti parlament i raspisati izbore na jesen.

MERKEL KAŽE DA NIJE DALA ROK ZA BREGZIT – Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da ne treba striktno tumačiti njenu sugestiju da bi rešenje spora Velike Britanije i EU oko Bregzita moglo da bude pronađeno u narednih 30 dana.

“Bolje bi bilo reći da je to moguće postići do 31. oktobra”, rekla je Merkel.

Ona je kazala da je njen komentar tokom jučerašnje konferencije za medije s britanskim premijerom Borisom Džonsonom bio “alegorija da je nešto moguće uraditi u kratkom vremenskom periodu”.

Pojedini analitičari u Velikoj Britaniji protumačili su njenu izjavu kao rok postavljen Džonsonu, koji želi da izvede Veliku Britaniju iz EU do kraja oktobra, bez obzira da li će London i Brisel do tada postići dogovor o spornom pitanju granice između dve Irske.

AMERIČKI MINISTAR POTVRDIO VEST O SMRTI BIN LADENOVOG SINA – Američki ministar odbrane Mark Esper potvrdio je smrt Hamze bin Ladena, jednog od sinova ubijenog vođe terorističke mreže Al Kaida Osame bin Ladena, o čemu su mediji izvestili krajem jula.

Na pitanje o smrti navodnog naslednika na čelu Al Kaide, Esper nije izneo pojedinosti o operaciji tokom koje je on ubijen, prenosi Hina.

“Ne znam pojedinosti. Da su mi poznate, podelio bih ih s vama”, rekao je novi šef Pentagona.

Američki mediji su objavili da je Hamza bin Laden ubijen i da su SAD učestvovale u operaciji njegove eliminacije, ali njegova smrt prethodno nije bila potvrđena.

MAKRON O POŽARIMA U AMAZONIJI – Predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je da su požari koji gore u Amazoniji, u Brazilu, “međunarodna kriza”.

Makron je najavio i da će s članovima “Grupe 7”, najvećih privredno razvijenijih zemalja sveta, predstojećeg vikenda na samitu u Bijaricu “razgovarati o ovom vanrednom stanju”.

“Naša kuća gori, bukvalno. Amazonija, pluća naše planete koja proizvode 20 odsto našeg kiseonika, gore, to je međunarodna kriza. Članovi G7, vidimo se za dva dana da razgovaramo o ovoj hitnoj situaciji”, napisao je šef francuske države na Tviteru.

Makronova izjava odjek je izjave koju je 2002. godine dao njegov prethodnik Žak Širak o globalnom zagrevanju: “Naša kuća gori, a mi gledamo na drugu stranu”.

EPSTAJN – Milijarder Džefri Epstajn navodno je sahranjen u neobeleženom grobu pored svojih roditelja čija su imena ukonjena sa grobova da bi se sprečio vandalizam.

Ploče na grobovima njegovih roditelja zamenjene su praznim pločama bez ikakvih obeležja, preneo je Miror.

Veruje se da je to urađeno da bi se sprečilo da počivališta postanu meta vandala zgroženih zločinima bogatog finansijera osuđenog za seksualna zlostavljanja i podvođenje maloletnica.

Epstajn je 10. avgusta izvršio samoubistvo u svojoj zatvorskoj ćeliji u kojoj je čekao novo suđenje za podvođenje desetine maloletnih devojaka u periodu od 2002. do 2005. godine.

NASLOVNA STRANA AKTUELNOG BROJA NEDELJNIKA

Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici

NASLOVNE STRANE DNEVNE ŠTAMPE