Danas presuda zbog napada na “Šarli ebdo”: Na naslovnoj strani karikatura Boga u marici

0
(Beta/Markus Schreiber)

(Beta) – Francuski satirični nedeljnik Šarli ebdo objavio je na naslovnoj strani karikaturu u kojoj je Bog u policijskom kombiju (marici) i kreće u zatvor, kao aluziju na današnje izricanje presude optuženima za terorističke napade 2015. godine, među kojima je i napad na redakciju satiričnog nedeljnika.

Karikatura u kojoj se “Bog vraća na svoje mesto” delo je Fransoa Buka, koji je zajedno sa piscem Janikom Enelom zamoljen da prati dešavanja u sudnici tokom tri i po meseca suđenja.

Suđenje se vodilo protiv 14 osoba, od kojih tri u odsustvu, a oni su optuženi za pružanje logističke podrške džihadistima koji su od 7. do 9. januara 2015. sproveli terorističke napade u Parizu i okolini. U tim napadima, koji su tada potresli svet, ubijeno je ukupno 17 osoba.

Tužilaštvo protiv terorizma zatražilo je stroge kazne od pet godina do doživotnog zatvora za optužene koji su pružali pomoć autorima napada, a koje je policija ubila neposredno posle njihovih terorističkih napada.

Današnjom presudom ciklus nasilja koji je počeo u prostorijama redakcije Šarli ebdoa, konačno će biti zatvoren, napisao je u uvodniku urednik lista koji se potpisuje kao Ris.

Ris je dodao da će ciklus nasilja barem biti okončan na pravosudnom nivou, jer ljudski gledano posledice neće nikada biti izbrisane, kako su pokazala svedočenja žrtava tokom suđenja.

“Velika poteškoća bila je dokazati odgovornost optuženih. Ne treba maštati, na ovom suđenju, kao ni na mnogim drugim, ne postoje apsolutni dokazi”, naveo je Ris.

“Iako svi optuženi nemaju isti nivo ideoloških implikacija, uspeli smo da otkrijemo da su neki od njih bili istinski islamisti, uprkos njihovim naporima da se predstave kao skromni zločinci”, dodao je urednik lista.

Redakcija Šarli ebdoa, koji je nastavio sa satirom i kritikom društva insistirajući da nema tabua, posle napada je prebačena na nepoznatu lokaciju koja je stalno pod policijskim obezbeđenjem.

U Francuskoj je 7. januara 2015. napadom na redakciju lista počeo talas napada džihadista bez presedana u toj zemlji, u kojima je stradala 241 osoba.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500