Danas poskupljuju cigarete: Najjeftinija paklica koštaće 280 dinara…

0

Od danas cigarete u Srbiji poskupljuju za 10 dinara po paklici. Radi se o drugom povećanju cena ove godine i usklađivanju sa akciznim kalendarom koji će i narednih godina uticati na cene cigareta u Srbiji

Prema cenama objavljenim u “Službenom glasniku”, najjeftinija paklica pojedinih proizvođača će koštati od 280 do 560 dinara. Istovremeno, očekuje se da će brendovi ostalih proizvođača takođe poskupeti za isti iznos u prvoj polovini jula.

Proizvođači duvana se prilagođavaju povećanju cena dva puta godišnje, što je predviđeno akciznim kalendarom koji je usvojen 2017. godine. Dakle, svakih 6 meseci se uvećava cena akciza. Uz nju se uračunava i proporcionalna akciza od 33 odsto cene, a na sve to se dodaje PDV, prenosi Blic.

Cene akciza se povećavaju kako bi se uskladile sa standardima EU, po kojima bi do 2025. godine država umesto sadašnjih 70, trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1.000 prodatih cigareta, tj. 1,8 evra po pakli.

“Sadašnji nivo oporezivanja akcizom u Srbiji iznosi oko 70 evra na 1.000 komada cigareta u kategoriji prosečne ponderisane maloprodajne cene, tako da je neophodno da izmene budu pažljivo odmeravane, kako bi se izbegle promene u strukturi i obimu potrošnje”, navedeno je u obrazloženju Predloga izmena i dopuna zakona o akcizama.

Srednjoročnim planom predloženo je da se specifična komponenta akciza svakih 6 meseci povećava za 1,5 dinara po paklici.

Takođe, su predložene i izmene načina obračunavanja akcize za nesagorevajući duvan koji se sve više koristi kao zamena za cigarete. Cilj je da se smanji razlika između akciza na te proizvode i akciza na cigarete.

U Srbiji akciza na nesagorevajući duvan je 6,76 odsto maloprodajne cene a u EU akcize za te proizvode se kreću i do 51,04 odsto, koliko iznose u Francuskoj. Povećanje od 50 odsto u narednoj godini je prihvatljivo zato što bi to akcizu dovelo na nivo od skoro 10 dosto od maloprodajne cene.

Predloženo je i da se akciza na tečnost za punjenje elektronskih cigareta uvećava za po 1 dinar po mililitru svake godine u srednjoročnom periodu do 2025. godine.