Danas počinju testovi na prisustvo antitela u Srbiji, biće testirano 17.000 ljudi u 7.000 porodica

0
Foto: Profimedia

Nakon što je veliki deo mera relaksiran, a zatim i najavljeno ukidanje vanrenog stanja, došao je red na sledeću fazu u borbi protiv koronavirusa – utvrđivanje prokuženosti u populaciji.

Velikom analizom biće utvrđeno prisustvo antitela na reprezentativnom uzorku

Od ove velike studije, planirane tako da obuhvati 7.000 porodica, sa ukupno 17.000 članova, računajući i decu, očekuje se važan odgovor – sa kakvim zaštitnim potencijalom ćemo dočekati jesen, kada bi mogao da usledi novi nalet virusa.

Ideja je da se studijom geografski “pokriju” svi delovi Srbije, pa i ona mesta gde dosad nije bilo značajnijeg broja obolelih.

Za razliku od testova za utvrđivanje prisustva virusa korona, koji se rade uzimanjem brisa grla i nosa, čime se zapravo potvrđuje ili isključuje infekcija, ispitivanje takozvane prokuženosti stanovništva podrazumeva analizu krvi u kojoj se traže antitela.

Četvrta faza borbe protiv ovog virusa, u kojoj je sada Srbija, obuhvata, kako je objasnila premijerka Ana Brnabić, i epidemiološku studiju, a to je upravo ovo testiranje na antitela, koje će pokazati koliko smo imuni na virus korona.

Na pitaje koliko bi moglo da traje testiranje i kada će biti rezultati, direktor Infektivne klinike u Beogradu doktor Goran Stevanović je rekao da je prošlo 20 dana od kada su urađeni testovi u Vuhanu i da tamo još čekaju rezultate.

“To vam je dobar primer za poređenje, pa preračunajte”, rekao je Stevanović.