Danas počinje suđenje za opoziv Donalda Trampa: “Potrebno 17 republikanaca koji su promenili mišljenje”

0
Profimedia

(Beta) – U Senatu SAD danas počinje suđenje za opoziv bivšem američkom predsedniku Donaldu Trampu (Trump), a procedura je pokrenuta u Predstavničkom domu Kongresa pre odlaska Trampa sa vlasti.

Kako je preneo Glas Amerike, predviđeno je da Predstavnički dom predstavi svoju optužnicu za suđenje Trampu, bivšeg predsednika predstavljaće njegovi advokati, dok će senatori biti porotnici koji treba da odluče o Trampovoj krivici.

Tramp je optužen da je podsticao na pobunu svoje pristalice koje su 6. januara upale u Kongres i držale ga četiri sata pod okupacijom, tokom posebnog zasedanja na kojem je kasnije te noći potvrđena pobeda Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima. Tokom nasilja u Kongresu poginulo je pet osoba.

Neposredno uoči upada u Kongres, Tramp je usijao atmosferu na protestu u Vašingtonu, ponavljanjem neosnovanih tvrdnji da je pokraden na predsedničkim izborima 3. novembra.

Za osudu Trampa potrebna je dvotrećinska većina u Senatu, odnosno 67 glasova, što znači da bi uz demokrate za to trebalo da glasa i 17 republikanaca, dodao je Voa.

Svetske agencije podsetile su da je Predstavnički dom za opoziv Trampa glasao prvi put u decembru 2019. godine, ali ga je Senat, u kojem su njegovi republikanci imali većinu, oslobodio optužbi na suđenju u januaru prošle godine.

Tramp je jedini američki predsednik čiji je opoziv (impeachment) dva puta izglasao donji dom Kongresa. Pre Trampa, Predstavnički dom je opozvao predsednike Endrjua Džonsona (Andrew Johnson) 1868. i Bila Klintona (Bill Clinton) 1998. godine, ali ih je Senat oslobodio optužbi.

U slučaju neočekivane osuđujuće presude u predstojećem procesu, Tramp bi postao prvi predsednik SAD koga je Senat osudio po optužnici Predstavničkog doma.