Danas još više zaraženih nego juče: Premašili smo 5.000 pozitivnih, veliki broj preminulih

0
Profimedia

U poslednja 24 sata u Srbiji su na korona virus testirane 18.040 osobe, njih bilo je 5.613 pozitivno, dok je nažalost preminulo 27 lica.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut” na respiratorima u zdravstvenim ustanovama širom Srbije nalazi se 182 pacijenata.

Epidemiološka situacija u Srbiji je lošija nego što su stručnjaci predvideli, iako je doktor Branislav Tiodorović pretpostavio da će baš u ovom periodu doći do skoka. Ovakve brojeve ni on nije mogao da zamisli.

Juče je u Srbiji zabeležen najveći broj novozaraženih, blizu 5.000 pozitivnih i najviše preminulih u jednom danu.

Testirano je 17.645 osoba, njih 4.994 bilo je pozitivno, dok su preminule 24 osobe.

Dr Kon: “Pitanje je koliko će brojevi padati jer je virus ušao u porodice i tu se ne prepoznaje…”

Epidemiolog Predrag Кon rekao je gostujući na RTS-u da je siguran da će nove mere dati rezultat.

“Pitanje je samo koliko će se to videti u ciframa, zbog toga što je virus već prodro u porodice. To je suština”, navodi Кon.

Virus je ušao u porodice i tu se ne prepoznaje, dodaje on.

“Pogotovo mladi ljudi imaju relativno blage simptome i tek se prepoznaje kada počnu da obolevaju stariji i to je trenutna situacija”, napominje Кon.

Ono što je jako bitno u ovom trenutku, kako je poručio, jeste da se što pre shvati kada se ima neka tegoba u porodici da se to što pre ispita.

Škodrić: Prve doze vakcine protiv koronavirusa u Srbiju stižu pre Nove godine

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Škodrić izjavila je da će prve doze vakcine protiv koronavirusa u Srbiju stići pre Nove godine.

“Najvažnije je da što pre uvezemo prve količine i da ta vakcina bude registrovana, a uvešćemo onu koja je registrovana i koju naša struka odobri kao bezbednu za građane”, rekla je Škodrić za Prvu televiziju.

Ona je rekla da će se truditi da pre Nove godine stigne 500.000 do milion doza.

Škodrić je istakla da će vakcina u Srbiji za građane biti besplatna i da će prvo prioritetno vakcinu primiti zdravstveni radnici, vojska i policija, a zatim ostali građani po prioritetima, onako kako struka odredi.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500