“Danas je tužan dan, hajde da to ne skrivamo…”: Velika Britanija više nije u EU

0
Profimedia

Velika Britanija sinoć je i zvanično napustila Evropska uniju.

Uoči Bregzita, zastava Evropske unije simbolično je skinuta sa stalnog predstavništva Velike Britanije u Briselu.

Predsednik Francuske Emanuel Makron ocenio je da izlazak Velike Britanije iz EU predstavlja “istorijski alarm” koji bi trebalo da primora Uniju na poboljšanje.

Makron je rekao da je evropskim građanima “više nego ikad” potrebna ujedinjena Evropa kako bi odbranili svoje interese koje ugrožavaju SAD i Kina i da bi izašli na kraj s izazovima kao što su klimatske promene, migracije i tehnološki napredak.

“Ovaj izlazak je šok. To je istorijski alarm koji mora da se čuje u svakoj od naših zemalja, u celoj Evropi, i da nas natera na razmišljanje”, kazao je Makron.

On je kritikovao “laži, preuveličavanja, pojednostavljivanja” koji su obeležili britansku kampanju za Bregzit 2016. godine.

Založio se za “jasniji evropski projekat” koji bi bio jednostavniji i relevantniji za njene gradjane.

“Danas je tužan dan, hajde da to ne skrivamo. Ali to je i dan koji mora da nas vodi ka tom da radimo stvari drugačije”, rekao je francuski predsednik.

On je dodao da će uskoro posetiti Veliku Britaniju u nadi da će dve zemlje izgraditi nov, “što je moguće bliži” odnos.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da pregovori o budućem britanskom odnosu s Evropskom unijom neće biti laki i obećala da će pomoći da EU bude uspešna posle Bregzita.

Merkel je u video poruci rekla da je izlazak Velike Britanije iz EU “duboki lom za sve, za 27 (ostalih) članica EU i za Nemačku”.

Ona je kazala da Nemačka želi da ostane “blizak partner i prijatelj” Velikoj Britaniji, jer su dve zemlje “ujedinjene zajedničkim vrednostima”.

Po izlasku Velike Britanije iz EU, počinje period tranzicije u kojem će London pregovarati o uslovima novog odnosa s EU i njenim članicama.

Merkel je rekla da se nada da će dobar dugoročni sporazum biti postignut što pre.

“EU ulazi u te pregovore u dobroj veri, ali će predstavljati svoje interese, kao što će učiniti i Velika Britanija”, dodala je Merkel.

(Beta)