Danas je Međunarodni dan lenjivaca: Najstarija ženka na svetu, Paula, ima 50 godina

2
Foto: Profimedia

Međunarodni dan lenjivaca obeležava se 20. oktobra, pa je prilika za sve zainteresovane da u nemačkom zoološkom vrtu blizu Halea posete pedesetogodišnju Paulu, najstariju dvonožnu pripadnicu te vrste.

Paula je u jedan od najšarolikijih zooloških vrtova u Nemačkoj, stigla 1971., kada je imala dve godine, prenose nemački mediji.  

U junu je navršila 50 godina pa je upisana u Ginisovu knjigu rekorda, piše Zidojče Cajtung.

Juta Heuer, zaposlena u Vrtu, a koja brine o lenjivcima, kaže da su ona i kolege podneli zahtev kako bi Paulin rekord najstarije “lenjivke” na svetu bio i službeno potvrđen, neposredno uoči Svetskoga dana ljenjivaca, 20. oktobra, prenosi N1.

Paula je nedavno bila na naslovnim straniama svetskih magazina kada je u junu uz omiljenuj poslasticu, kuvani kukuruz i povrće, obeležila 50. rođendan.

Njeni čuvari procenjuju da je po dolasku u Nemačku iz Južne Amerike imala dve godine, ali su više od 20 godina bili uvereni da je riječ o mužjaku, a ne o ženki.

Da je Paula ženka otkrili su 1995. nakon ultrazvučnog pregleda.  

Nema podataka o tomu da u zatočeništvu ili u divljini ima starijih lenjivaca. Naime, dvonožni lenjivici u divljini obično dožive oko 20 godina, a u zoološkim vrtovima između 30 i 40 godina.

Heuer kaže da je Paula prilično živahna za svoje godine, koja bi u ljudskim iznosila najmanje 90 godina.

U zoološkim vrtovima u Evropi živi 280 lenjivaca, koji potiču iz Srednje i Južne Amerike.

2 KOMENTARA

Comments are closed.