(Beta) – Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfitije služiće povodom Božića, koji se danas obeležava po starom kalendaru, liturgiju u hramu Svetog Save na Vračaru.

U hramu Svetog Save, kao i u drugim hramovima, biće pročitana poslanica koju tradicionalno poglavar SPC upućuje povodom rođenja Isusa Hrista, najradosnijeg hrišćanskog praznika.

Patrijarh Porfitije je u Božićnoj poslanici poručio Srbima na Kosovu i Metohiji, srpskoj „duhovnoj i nacionalnoj kolevci“, da Crkva zna za njihova iskušenja i da će uvek biti uz njih.

Takođe, u poslanici je pozvao sve na „pridržavanje razumnih mera i preporuka“ nadležnih institucija protiv širenja korona virusa ali i „podsetio sve i svakog na izbegavanje isključivosti i poštovanje ljudskih sloboda“.

„U prazničnoj radosti Božićnog dana, sa naročitom pastirskom brigom i odgovornošću upućujemo očinske pozdrave i molitve za naše sestre i braću u otadžbini i rasejanju, gde god da žive pravoslavni Srbi, a posebno onima na Kosovu i Metohiji, našoj duhovnoj i nacionalnoj kolevci“, rekao je patrijarh Porfirije.

„Mi im poručujemo da znamo za njihova iskušenja koja još uvek traju, ali da je njihova Majka Crkva sve do sad bila uz njih i da će uvek biti“, naveo je.

„Danas smo duhovno i molitveno sa svima vama na svakom mestu vašega življenja“, istakao je patrijarh Porfirije.

„Svaki pravoslavni dom postaje mali Vitlejem u kojem nas prožima smisao badnjaka i toplina slame, u kojem zajedno pevamo uzvišenu pesmu: ‘Rođenje tvoje, Hriste Bože naš, obasja svet svetlošću razuma'“, dodao je patrijarh.

On je u poslanici istakao da se Božić slavi „u svetu ispunjenom strahom i nemirima, atmosferom nerazumevanja, nepoverenja i netrpeljivosti, sve do isključivosti proistekle iz uznapredovale kulture sebičnosti i predstavljanja individualizma“.

„U suštini“, kako je naveo, „vrhunskih vrednosti globalnog potrošačkog mentaliteta“.

„Pored toga u svetu stalnih promena, u kojem se jedino ne odstupa od straha za gubitkom životne sigurnosti, današnjem čoveku kao da suštinski ne pomažu ni dostignuća u medicini, industriji i tehnologiji“, naglasio je patrijarh Porfirije.

Sve to, dodao je patrijarh „govori o atmosferi koju je zaista proročki opisao nobelovac Ivo Andrić rekavši da stvarna i najveća opasnost nije u opasnostima koje nam zaista prete, nego u strahu koji je u nama“.

„Otklonimo senku straha uprkos teškoćama i sa čvrstom verom u Boga proslavimo rođenje Bogočoveka, čije nas novozavetno ime Emanuil krepi moćnim doslovnim značenjem njegovim sa nama je Bog“, poručio je patrijarh Porfirije u Božićnoj poslanici.

Istakao je da SPC čestita Božić „sa izuzetnim poštovanjem i zahvalnošću svim lekarima i zdravstvenim radnicima, za koje uznosi molitve Bogomladencu Hristu“.

„Molim se i za bolne da što pre ozdrave i da zaraza koja je napala svet prođe“, rekao je patrijarh Porfirije.

Kako je naveo, Crkva se moli i da „mi, pravoslavni hrišćani, više ne strahujemo za svoje živote i da ne ustuknemo pred opasnostima koje sobom nosi bolest izazvana širenjem virusa, nego da imamo čvrsto poverenje u Boga, istinskog Lekara duše i tela naših“.

Takođe, „da nas osećaj straha, podstaknut preporučivanom ‘socijalnom distancom’, ne omete u činjenju onoga što je na korist naših bližnjih i zajednice kojoj pripadamo u svakom pogledu: duhovnom, porodičnom, poslovnom“.

„Za nas pravoslavne hrišćane trajno važi pouka: ‘Video si lice brata svoga, video si Boga svoga'“, naglasio je patrijarh Porfirije.

Prema njegovim rečima, pouka je „skovana vekovnim ispitivanjem naše bogolike prirode, uvek okrenute opštenju sa Bogom, braćom i sestrama, i svekolikom prirodom“.

„Crkva stoga poziva da se za vreme trajanja pandemije svi pridržavaju razumnih mera i preporuka vlada i drugih nadležnih institucija u državama i oblastima u kojima živi naš narod, ali isto tako ona podseća sve i svakoga na izbegavanje isključivosti i poštovanje ljudske slobode kao najuzvišenijeg i najvrednijeg Božjeg dara danoga čoveku“, poručio je patrijarh Porfirije.

„Imajući na umu“, dodao je patrijarh Porfirije, „poziv Apostola Pavla: ‘Stojte, dakle, čvrsto u slobodi kojom nas Hristos oslobodi, i ne dajući se u jaram ropstva uhvatiti’, ostanimo slobodni, ali ništa manje odgovorni, čuvajući i druge i sebe“.

Božić se slavi tri dana. Prvog, pre svitanja, zvone sva zvona na pravoslavnim hramovima objavljujući dolazak božićnog slavlja.

Na Božić, rano pre podne, u kuću dolazi položajnik. To je gost, po dogovoru sa domaćinom, mada može biti i neki slučajni namernik. U zdravici ukućanima poželi zdravlje, mnogo sreće i novca.

Pre liturgije, zamesi se testo od kojeg se peče pogača – česnica, u koju se stavi novčić. Iznosi se na na sto, gde je već postavljen svečani ručak, okreće se kao slavski kolač i lomi na onoliko delova koliko ima ukućana.

Međusobni pozdrav je Hristos se rodi i Vaistinu se rodi. Ovako se pozdravlja od Božića do Bogojavljenja.

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-520-521-novogodisnji-dvobroj/
https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-print-nova-godina-23-knjige/
https://www.nstore.rs/product/digitalno-nova-godina-6999-dinara/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.