Danas ima rekordan broj zaraženih, a bila je prva evropska država koja je proglasila kraj epidemije: Slovenija se suočava sa drugim talasom koronavirusa

0
Foro: Profimedia

(Beta) – U Sloveniji su u poslednja 24 sata od 3.391 testiranih potvrđene 203 nove zaraze koronavirusom, što je rekordni dnevni porast od početka pandemije, objavila je Vlada.

Brojka novozaraženih u danu prvi put je veći od 200, a zabeleženo je 11 slučajeva više nego prošlog četvrtka, kad je bilo dosad najviše novozaraženih, 192, prenela je Hina.

Prema podacima Ministarstva zdravlja trenutno je zbog Kovid-19 hospitalizovano 86 pacijenata, od kojih je 16 na intenzivnoj nezi.

Od početka epidemije u Sloveniji je potvrđeno da je koronavirusom zaraženo 5.690 ljudi, a aktivnih slučajeva je 1.736. Od posledica Kovid-19 umrlo je 150 osoba.

Najviše novih novih slučajeva zaraze juče je potvrdjeno u Ljubljani 37, u Kranju 9, u Kamniku 7, a po 6 u Mariboru, Celju, Zagorju na Savi i Lukovici.

Prema analizi Naučnog instituta “Jožef Štefan” koji za Vladu radi analize i modele mogućeg razvoja epidemije, trenutni reprodukcijski broj širenja koronavirusa u Sloveniji iznosi 1,3, što znači da deset nosilaca virusa može da prenese zarazu na još 13 ljudi, što je zabrinjavajući podatak za epidemiologe.

Ako se reprodukcijski broj ne smanji, dnevni broj novzaraženih mogao bi sredinom sledećeg meseca da se poveća i na 250, upozoravaju naučnici.

Premijer Janez Janša izjavio je juče da uprkos velikom broju novih zaraza trenutno nema potrebe za uvođenje novih strogih restrikcija, niti da se planira novo proglašenje epidemije, ali da će vlada vrlo brzo predstaviti plan delovanja u sadašnjoj epidemiološkoj situaciji.

Janša je rekao da se situacija još može kontrolisati jer je država, uključujući vladu, stručnjake i stanovništvo, mnogo naučila iz vremena prvog talasa epidemije, kao i da je za razliku od tadašnje situacije broj hospitalizovanih pacijanata manji i imaju lakše simptome.