Više arhijereja Srpske pravoslavne crkve uputilo je pismo patrijarhu Irineju u kome ga obaveštavaju da se ograđuju od sadržaja zvaničnog završnog saopštenja Sabora, koje je javnosti 18. maja dostavio portparol SPC episkop bački Irinej (Bulović), objavio je Danas, pozivajući se na izvore iz visokih crkvenih krugova.

U pismu patrijarhu, više učesnika Sabora sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem na čelu, ocenilo je da je „portparol svojevoljno formulisao neke odluke, suprotno volji Svetog Arhijerejskog Sabora“. Oni su zbog toga izrazili negodovanje i ogradili su se od tog Saopštenja.

Kako se navodi u pismu, grupa episkopa je razočarana što je autor saopštenja episkop bački Irinej, „tendenciozno prikazao i prenaglasio značaj posete političkih lidera regiona Aleksandra Vučića i Milorada Dodika“.

Oni tvrde da je „potpuno je bespotrebna rečenica koja govori o ‘naporima i neravnopravnoj borbi sa moćnicima za očuvanje KiM u sastavu Srbije‘, pošto o prirodi, umešnosti i iskrenosti vođenja te borbe saborski oci uopšte nisu imali jednoglasno mišljenje, čak naprotiv“.

U pismu se negira da su Vučić i Dodik postili Patrijaršiju „na poziv Sabora“, kako piše u zvaničnom sapštenju. Ističe se je „to bilo na inicijativu i poziv patrijarha“.

Vladike traže da se iz rečenica: „o podršci i sveobuhvatnoj pomoći države Srbije našem narodu da opstane na najsvetijoj srpskoj zemlji, Kosovu“, izbaci iz zvaničnog saborskog saopštenja u kome je, kako navode, izostavljeno da je Sabor svojim posebnim saopštenjem o KiM „potvrdio svoj nepokolebivi stav sa prethodna dva Sabora“.

Ova grupa vladika je nezadovoljna i načinom na koji je u zvaničnom saopštenju „prećutana“ poseta poglavara Kiparske pravoslavne crkve arhiepiskopa Hrizostoma povodom ukrajinskog crkvenog pitanja, kao i „relativizovanja saborske odluke o nastavku dijaloga sa delom Crkve u Severnoj Makedoniji koja je u raskolu“. Oni traže da se i ove teme unesu u zvanično saopštenje.

Kako navodi Danas, uz ocenu da su „iznenađeni i razočarani pojavom teksta u kome se stvari tendenciozno prikazuju drugačije nego što je bratski dogovoreno na Saboru“, ova grupa vladika traži da se na zvaničnom sajtu SPC objavi novo dopunjeno i ispravljeno saopštenje Sabora.

Kako ovaj list navodi na osnovu nezavničnih saznanja, patrijarh Irinej nije odgovorio na ovo pismo, a na zvaničnom sajtu SPC je i dalje verzija saborskog saopštenja vladike bačkog Irineja, koju je on već jednom menjao jer je u „prvoj varijanti“, mimo odluke Sabora u nju uključio i „slučaj“ episkopa zapadno-američkog Maksima.

Ta tema se, ipak, potom našla na sajtu SPC zbog demantija vladike bačkog Irineja upućenog beogradskoj štampi koja je negirala da se vladika Maksim „pokajao zbog svojih stavova o autokefalnosti“.

Patrijarh Irinej i vladika bački Irinej danas završavaju posetu Eparhiji budimskoj, gde je poglavar SPC u Sentandreji osveštao novi eparhijski muzej i imao susrete sa mađarskim zvaničnicima i srpskom zajednicom u Mađarskoj.

Komentara

 1. deda
  27. maja 2019. 13:47

  Au brate. Ovaj ce i crkvu zavaditi

 2. Dragan
  27. maja 2019. 14:02

  Pa kada vladike ne mogu da se slože kako će jadan narod?

 3. Djura Moler
  28. maja 2019. 12:39

  Kakva, bre, crkva, oni su odavno zavadjeni od kako su pojedine vladike isle da poljube papski prsten i dobile garancije da ce postati biskupi cim se SPC unisti i postane ekumenska. A koje su to vladike? Pa eto ih, sami su se javili.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.