Najmanje 95 novinara poginulo je na dužnosti u toku 2018, saopštila je Međunarodna federacija novinara (IFJ), povodom Svetskog dana slobode medija, 3. maja.

Kako prenosi Bi-Bi-Si (BBC), brojka je veća nego 2017. godine, ali je manja nego prethodnih godina kada je došlo do eskalacije konflikata u Iraku i Siriji.

Reporteri bez granica su u aprilu ove godine u izveštaju za 2019. godinu upozorili da je Srbija tokom pet godina, otkako zemljom upravlja predsednik Aleksandar Vučić, prvo kao premijer, a zatim predsednik, postala mesto gde novinarstvo nije ni bezbedno niti podržano od vlasti. 

Prema indeksu Reporetra bez granica za 2019, Srbija je u odnosu na prethodnu godinu u slobodi medija pala 14 mesta i nalazi se na 90. mestu.

„Broj napada na novinare i medije je u porastu, uključujući i pretnje smrću, a zapaljiva retorika na čijoj su meti novinari sve više dolazi od vladinih zvaničnika“, navodi se u izveštaju. 

„Ako nema slobodnog i zaštićenog novinara, onda ni građani neće biti zaštićeni i neće postojati potpuna vladavina prava, izjavio je za RTS predsednik UNS i glavni i odgovorni urednik „Pištaljke“ Vladimir Radomirović, povodom Svetskog dana slobode medija.

„Ovde je važno da narod, da građani shvate zašto j bitno da novinari budu slobodni i zaštićeni od pritisaka i ekonomskih uticaja, jer ako nemamo slobodne novinare, ako ne mogu da izveštavaju o onome što se dešava oko njih, onda ni građani neće biti zaštićeni, nećemo imati potpunu vladavinu prava“, rekao je Radomirović.

„Situacija na medijskoj sceni Srbije je katastrofalna, i ona se iz godine u godinu pogoršava, izjavio je za N1 predsednik NUNS-a Željko Bodrožić. Izrazio je nadu da će vlade evropskih zemalja početi jasno „vladaru Srbije“ da poručuju da se sa takvim odnosom prema medijima ne može ući u EU.

Bodrožić je u Novom danu TV N1 rekao da se golim okom vidi da je situacija veoma loša u svim segmentima rada medija u Srbiji.

Istakao je da je slučaj paljenja kuće gročanskom novinaru Milanu Jovanović, jedini u kojem je novinar koji je napadnut na tako strašan način, ostao živ, a da se pritom znaju i nalogodavci i izvršioci.

Kancelarija poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti pozvao je vlasti u Srbiji, povodom Svetskog dana slobode medija, da poštuju slobodu medija i izražavanja i njihovo pravo na pristup informacijama od javnog značaja.

„Sloboda medija u jednoj zajednici, kako lokalnoj, tako i globalnoj, slika je stanja jednog društva, vladavine prava, uvažavanja različitosti i poštovanja dostojanstva, kao i svih drugih vrednosti. Slobodni mediji su ujedno i preduslov slobodnog društva u kojem je rasprava put ka nalaženju kompromisa, a oprečni stav nečija sloboda“, navodi se u saopštenju Kancelarije poverenika. 

U svetu se danas, 26. put po redu, obeležava Dan slobode štampe. Ovogodišnja tema je „Mediji za demokratiju: Novinarstvo i izbori u vreme dezinfomracija“, a globalna konferencija se održava u prestonici Etiopije Adis Abebi.

Generalna skupština UN prihvatila je u decembru 1993. godine 3. maj kao Dan slobode štampe, na osnovu preporuke Uneska i kao odgovor na Deklaraciju iz Vindhuka o nezavisnim medijima.

 

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.