Dve sednice GO Demokratske stranke: Lutovac iz Šapca pokrenuo isključenja: “Skinite političke maske i pogledaju se u oči”; U Beogradu kažu: “Legitimna sednica”

0
Foto Demokrtaska stranka/Twitter

Dok su demokrate nastavak sednice Glavnog odbora održali u Šabačkom pozorištu, drugi, pobunjeni održao je sednicu u Domu omladine u Beogradu.

Sekretar Demokratske stranke (DS) Goran Jaić razrešen je danas te stranačke funkcije na sednici Glavnog odbora (GO) DS koja se održava u Šapcu, a koja je, kako je potpredsednik te stranke Dejan Nikolić kazao, nastavak sednice “koju je jedna mala grupa (članova DS) prošle sedmice nasilno prekinula”.

Najavljena isključenja Božovića, Kene, Milosavljevića, Lečića, Jaića…

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac pokrenuo je danas na sednici Glavnog odbora (GO) stranke u Šapcu postupak isključenja iz DS funkcionera Balše Božovića, Radoslava Milojičića Kene, Slobodana Milosavljevića, Branislava Lečića i Gorana Jaića.

U saopštenju DS se, kao obrazloženje navodi, da su oni inicijatori i organizatori “propalog pokušaja preotimanja stranke uz pomoć funkcionera Srpske napredne stranke (SNS)”, i “fizičke opstrukcije” na sednici Glavnog odbora 21. juna.

Dodaje se da će ih Izvršni odbor statutarno propisanim rokovima isključiti iz stranke.

Dosadašnja potpredsednica DS Dragana Rakić izabrana je za zamenicu predsednika stranke na toj sednici, a pravnik Dušan Dinčić postavljen je na mesto stranačkog sekretara sa kojeg je danas smenjen Goran Jaić.

Takođe, raspravljalo se i o žalbama članova Statutarne komisije čije je članstvo u DS suspendovano na godinu dana i Glavni odbor je potvrdio tu odluku.

Na dnevnom redu našli su se i predlozi za smenu nekoliko članova Izvršnog odbora, koje je Glavni odbor i izglasao, sa izuzetkom Bogdana Tatića koji će nastaviti da obavlja svoju funkciju.

Frakcija DS suprotstavljena zvaničnom rukovodstvu na svojoj sednici GO u Beogradu donela je odluku kojom su funkcioneri Dragoslav Šumarac, Vida Ogenjenović i Aleksandra Jerkov osvlašćeni da potpišu ugovor o ujedinjenju te stranke sa strankom Zajedno za Srbiju Nebojše Zelenovića i Socijaldemokratskom strankom Borisa Tadića, koje je najavljeno prošle godine.

Lutovac je ranije danas poručio da je sednica GO u Šapcu jedina legalna kojoj je prisustvovalo 196 od ukupno 367 članova odbora, dok je za skup u Beogradu kazao da je protivan Statutu stranke.

“Nama treba 300 Spartanaca koji će ovu stranku učiniti efikasnom, jakom strankom koja služi opštem interesu. Ja vas pozivam da nastavimo sa reformama, da povratimo poverenje gradjana jer mi moramo svojim delima da pokažemo da smo stranka koja je spremna da preuzme vodeću ulogu u Srbiji”, naglasio je Lutovac.

Sa sednice u Beogradu su kazali da je legitimna i da je njoj prisustvovalo 147 članova GO, a 50 verifikovanih članova učestvovalo je u radu preko aplikacije “zoom”, kao i da je Lutovac pozvan da dođe ali se on nije odazvao.

(Beta)

Lutovac: Odbranili smo DS….

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac poručio je danas protivnicima, na otvaranju sednice Glavnog odbora, protivnicima koji pokušavaju da izazovu “krizu unutar nje”, da “skinu političke maske i da se međusobno pogledaju u oči”, navodeći i da je DS odbranjena i da se kvalifikovala da bude predvodnik u suštinskom menjanju Srbije, zajedno sa gradjanima.

“Moramo jedni druge u oči da se pogledamo i da kažemo – da li želite da budete DS ili samo ukras u Vučićevom parlamentu, Vučićevoj vladi i Vučićevoj političkoj sceni”, rekao je Lutovac, navodeći da je DS odbranjena i da su građani videli da je taj test položen sa najvišom ocenom.

On je, često prekidan aplauzima, rekao da se na sednici GO, u Zemunu, prošle sedmice, desila “sramota za koju smo mi, koji nismo bili krivi, morali da se stidimo”, kao i da je “neophodno objasniti građanima šta je suština tog događaja”, kada je sednica prekinuta pa je danas nastavljena u Šapcu. 

Kako je rekao, “incidente i lošu sliku o DS u javnosti su poslali isti oni koji već dve godine prave opstrukciju u DS, nezadovoljni svojim položajem, mada su manipulacijama pridobili neke članove koji su imali dobre namere”.

“Suštinsko je neslaganje sa onima koji kažu – Vučić je ukrao našu politiku i ne treba da ga napadamo već da podržimo njegovu politiku. To je naivno i za decu u osnovnoj školi, a to su bile poruke u unutar stranačkoj kampanji”, rekao je Lutovac, navodeći da je dobio izbore u stranci na tome da DS mora biti “oštra opozicija Vučiću i Srpskoj naprednoj stranci(SNS)”.

Takvi su smatrali, rekao je, da DS treba da sa “Vučićem i SNS pravi otvorenu koaliciju ili bude ikebana”, ali “mi ne pristajemo ni na jedno ni drugo, jer to nije dobro ni za mentalno zdravlje, ni za Srbiju, mi smo alternativa a ne njegavi poslušnici”.

Znajući da je ogromna većina DS za opoziconu liniju, oni su takav stav iznosili “iza kulisa, a pred javnosti su ćutali ili govorili nešto drugo, umesto da dodju na GO i otvoreno kažu za šta se zalažu pa će videti kakav je odgovor”.

Linija razdvajanja je, kako je naglasio, odnos prema SNS, prema funkcionisanju DS i reformama.

“Imamo problem za večitim funkcionerima, sa ljudima koji su u DS ušli kao ministri, funkcioneri i oni ne mogu da zamisle drukčiji DS osim ako su oni funkcioneri, ili se isključivo oni pitaju”, rekao je Lutovac.

Kako je rekao, za takve je članstvo “samo vojska koja će im obezbediti mandate, a oni će da rade za sebe, ali to veme je prošlo”. 

Kako je istakao, na prvom mestu je interes javnosti, pa DS i tek onda lične ambicije.

“Otpor reformama je velik”, rekao je Lutovac, navodeći da protivnici promena u načinu funkcionisanja DS imaju podršku Srpske napredne stranke.

Potpredsednica DS Dragana Rakić je izjavila da je “ovo jedina legitimna i legalna sednica GO”.

Na početku sednice konstatovano je da je prisutno 196 članova GO, ona se održava u sali pozorišta u kojoj je velika slika nekadašnjeg predsednika stranke i premijera Zorana Djindjića.

Potpredsednica DS Dragana Rakić “ovo je jedina legitimna i legalna sednica GO” koja se danas održava.

A u Domu Omladine…

Frakcija Demokratske stranke (DS) suprotstavljena rukovodstvu DS na sednici Glavnog odbora (GO) u Beogradu donela je odluku kojom su funkcioneri te stranke Dragoslav Šumarac, Vida Ogenjenović i Aleksandra Jerkov ovlašćeni da potpišu ugovor o ujedinjenju stranke koje je najavljeno prošle godine.

Tom odlukom pomenuti funkcioneri stranke obavezani su da u “najkraćem mogućem roku” obave razgovore sa predsednikom stranke Zajedno za Srbiju Nebojšom Zelenovićem i predsednikom Socijaldemokratske stranke (SDS) Borisom Tadićem, sa kojima bi DS trebalo da se ujedini, saopštio je taj deo DS.

Sa sednice u Beogradu je poručeno da je legitimna i da je njoj prisustvovalo 147 članova GO, a 50 verifikovanih članova učestvovalo je u radu preko aplikacije “zoom”, kao i da je Lutovac pozvan da dođe ali se on nije odazvao.

Predsednica Organizacionog odbora DS Vida Ognjenović rekla je da se članovi stranke na sednici u Zemunu 21. juna nisu spremali ni za kakav sukob, već za “pravu demokratsku proceduru, da se odluke donose glasanjem nakon iscrpne debate, a ne mehaničkim prihvatanjem naredbe”.

Sednici su prisustvovali bivši predsednik DS Dragan Šutanovac, bivši poslanici Aleksandra Jerkov, Goran Ćirić, Balša Božović i predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić, piše Beta.