Dan državnosti Republike Srbije: Sretenje predstavlja identitetski datum za Srbiju, poručila premijerka u Orašcu, Vučić dodeljuje odlikovanja

1
(BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/EV)

Srbija obeležava Dan državnosti – u znak sećanja na 15. februar 1804. godine, kada je podignut Prvi srpski ustanak i Sretenje 1835. godine, kada je donet Sretenjski ustav. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tradicionalno će uručiti odlikovanja najzaslužnijim pojedincima i institucijama. Dan državnosti biće obeležen i u Orašcu, u Marićevića jaruzi.

Na zboru viđenijih Srba sa teritorije Beogradskog (odnosno Smederevskog) pašaluka, koji se dogodio u Marićevića jaruzi u Orašcu, na Sretenje 1804. godine, doneta je odluka o podizanju ustanka protiv Turaka i za vožda je izabran Karađorđe. 

Seča knezova prethodila je odluci o podizanju ustanka. Prvi srpski ustanak zahvatio je najpre krajeve zapadno od Kolubare, Šumadiju i Pomoravlje.

Čitav Beogradski pašaluk oslobođen je 1807. godine, ali je sudbinu ustanka odredio ishod Rusko-turskog rata, pošto su Rusija i Turska potpisale mir u Bukureštu 1812. godine. Prepuštanje Srbije bilo je plod činjenice da je počinjao Napoleonov pohod na Rusiju.

U Kragujevcu je 15. februara 1835. godine donet prvi Ustav Kneževine Srbije, poznat kao Sretenjski. Ustavne odredbe koje je sadržao oblikovane su po uzoru na ustave Francuske i Belgije. Dimitrije Davidović, znameniti novinar i srpski nacionalni radnik izradio je tekst ustava, a Gligorije Vozarović bio je prvi koji je ukoričio i povezao Sretenjski ustav.

Brnabić: Srbija ostaje na putu koji je određen donošenjem Sretenjskog ustava 

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da Sretenje predstavlja identitetski datum za Srbiju i zbog ustanka 1804. i zbog Sretenjskog ustava iz 1835. godine, te da će Srbije ostati na putu koji je odredjen tim revolucionarnim ustavom, a to je da bude suverena, nezavisna, ustavna, demokratska, moderna država, poštovana širom sveta, ali i izvor blagostanja, sreće i prestiža svakog njenog gradjanina.

Ona prilikom obeležavanja nacionalnog praznika Sretenja – Dana državnosti Srbije u Orašcu kazala da “15. februar predstavlja dan sudbonosnog, identitetskog Sretenja”.

“Na ovaj dan susrećemo se sa senima Karadjordja, Miloša, Dositeja, Vuka, Dimitrija Davidovića i drugih velikana njihove epohe. Te istorijske ličnosti nas ovog dana pozivaju da podjemo njihovim putem, putem državotvornosti i napretka, nudeći udeo u njihovoj slavi i svetle primere kako časno i dostojanstveno prevazilaziti prepreke pred Srbijom”, kazala je Brnabić.

Kako je istakla, “cilj ovog puta bio je i ostao isti – Srbija suverene i nezavisna, evropska i modermna, ustavna i demokratska, porosperitetna i poštovana šiom sveta koja će biti izvor blagostanja, sreće i prerstiža svakog njenog gradjanina”.

Naglasila je da su i ove godine gradjani Srbije dokazali da slede taj put inspirisani duhom Dimitrija Davidović, da je “Srbije država sa izuzetno plodonosnom ustavotvornom delatnošću”.

“Ustavnim promenama, koje su gradjani izglasali na refgerendumu 16. januara ove godine Srbije je postala pionir potpunog odvajanja sudske, od ostalih grana vlasti, od izbora do odgovornosti sudija, eliminišući mogućnost uticaja politike na sudstvo”, kazala je premijerka.

Prema njenim rečime, “nova rešenja ne samo da da daju primat pravnoj struci u tumačenju i sprovodjenju prava, već kod gradjana jačaju percepciju podele vlasti i svest da pravo i pravda u našoj zemlji nikada više neće zavisiti od ličnih odnosa sudija i vršilaca političkih funkcija”.

Dodala je i da je odgovor “onima koji kao i pre dva veka savetuju Srbiji da bude ponizna i pokorna u isticanju rezultata koje je postigla, da Srbija ne želi da se pravda nikome, već da pobedjuje i bude najbolja”.

Brnabić je ukazala da je 15. februar važan za Srbiju i njen narod i zato što je na taj dan obeležen početak Prvog srpskog ustanka 1804. godine.

“U vreme kada su mnoge vlasti u Evropi mahom nastajele voljom vladara i samodržaca, dinastičkim pregovorima i tajnom diplomatijom, jedna mala država, velikog naroda vratila se na mapu Evrope sopstvenom voljom i snagom”, kazala je Brnabić.

Centralna državna ceremonijna obeležavanja Dana državnosti u Orašcu počela je danas pomenom koji je služio episkop šumadijski Jovan.

Ceremoniji su prisustvovali i srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, kao i predstavnici vlada i skupština Srbije i Republike Srpske.

Brnabić i Dodik su položili vence na spomenik Karadjordju u Orašcu.

Na svečanosti je izveden i kulturno-umetnicki program.

1 KOMENTAR

  1. На уснама су вам имена предака српских краљева, на застави је круна, али у вашим срцима је петокрака. Идентитески ви не припадате Орашцу, већ Јајцу. Јајце је “створило” Србију, којој је осакаћен суверенитет (на делу територије), која као дужна не може ни бити независна, која са небројеним кршењем Устава од стране председника, по дефиницији не може бити уставна, већ аутократска, из чега произилази да не може бити ни демократска. Која је модерна толико колико свако од грађана може видети око себе, поштована толико да се представници најбољих хапсе и депортују, извор благостањеа, среће и престижа за бар 40.000 годишње оних који се мање роде и 50.000 оних који би ипак да то благостање, срећу и престиж потраже негде ван ње.

Comments are closed.