Postoje jasni ustavni i zakonski rokovi za održavanje izbora i oni se moraju poštovati, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom zahteva dela opozicije da se izbori odlože i istakao da se izbori ne mogu odlagati sve dok neki ne procene da mogu da pobede.

On je podsetio da su izbori bili planirani za kraj marta, i da su jednom već pomereni do kranjeg datuma koji ustav podrazumeva, te ukazao da bi sada dalje odlaganje značilo da se mandat Skupštine produžava mimo Ustava i zakona, odnosno da se zemlja uvodi u diktaturu, prenosi Blic.

Pojedine stranke opozicije tražile su, podseća, odlaganje izbora još u decembru, januaru, kada su, kako navodi, kod njega tim povodom dolazili razni evropski posrednici, iako su izbori bili planirani za početak marta.

– Rekli smo da ne razumemo šta to znači, da nismo zemlja u kojoj je moguće uvesti diktaturu, pa da ima narodna skupština sa mandatom od četiri i po, pet godina. Mandat je četiri godine i zna se kada idu izbori… Ali, izašli smo u susret. Rekao sam da možemo da ih održimo do krajnjeg datuma, i zato su bili zakazani za 26. april – rekao je Vučić za Tanjug posle obilaska 3. raketnog diviziona 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva.

A onda se dogodila epidemija kovida 19, kada su, kaže, govorili kako im sve odgovara, jer je narod nezadovoljan, u kućama sve vreme…

– To mogu da iskoriste i pobede bez problema. Šta da radimo, da čekamo dok ne budu mislili da sigurno mogu da pobede? To više nema nikakvog smisla“ – rekao je Vučić.

Ponavlja da je važno da se poštuju ustavni i zakonski rokovi, a narod neka odluči.

– Kakva god bila odluka naroda, ona će biti poštovana, bez obzira na to što sam siguran da će oni koji će biti deo vlade imati teži posao, iz iracionalnih razloga – ocenio je predsednik Vučić.

Podvukao je da je važno da se poštuju Ustav i zakon, a narod neka da svoj sud.

Konstatovao je i da oni koji su bili protiv vlasti nikada nisu imali toliku medijsku podršku i prisustvo u javnosti od uvodjena višestranačkog parlamentarizma 1990-tih.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.