“Daj pedalu raku”

  0

  Ženski centar Milica sedmu godinu za redom organizuje kampanju posvećenu ženama obolelim od karcinoma dojke “Daj pedalu raku” uz institucionalno pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja i Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”.

  I ove godine kampanja ima regionalni karakter jer se akcija odvija pored Srbije i u Sloveniji, Hrvatskoj i Severnoj Makedoniji. Biciklistička vožnja podrške ženama obolelim od raka dojke biće organizovana u više od 30 gradova u četiri zemlje.

  U okviru ove kampanje u Beogradu se danas održava regionalna konferencija  “Put pacijentkinja sa karcinonom dojke u Srbiji i regionu – primeri dobre prakse u rešavanju problema” gde će svoja iskustva pored ŽC Milica iz Srbije izneti predsednice udruženja iz Hrvatske Europa Donna Hrvatska, i “Nismo same”, kao i Europa Donna Slovenija i “Borka” iz Severne Makedonije

  Konferenciju otvara Jelena Janković, pomoćnica Ministra zdravlja RS, a o planovima realizacije skrininga u narednom periodu govori direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” doc dr Verica Jovanović.

  Prvi deo konferencije posvećen je poređenjima zacrtanog i realnog puta dijagnostike i lečenja pacijentkinja sa rakom dojke, sa ciljem da se poboljša kvalitet lečenja i dostupnosti terapija

  U drugom delu će biti prikazani primeri dobre prakse iz regiona i napraviti paralela položaja pacijentkinja u Srbiji i zemljama regiona.

  Na konferenciji će biti potpisan i memorandum o zajedničkoj saradnji i delovanju udruženja iz regiona na unapređenju prevencije, rane dijagnoze, lečenja, kvaliteta života i zagovaranja pacijenata.

  Biciklistička vožnja podrške ženama sa rakom dojke u 30 gradova regiona

  U okviru kampanje “Daj pedalu raku” 3. oktobra biće organizovana vožnja podrške u više od 30 gradova Srbije, Hrvatske i Slovenije. Vožnja treba da skrene pažnju na važnost redovnih pregleda i samopregleda, zdravih stilova života, povezivanje čitave zajednice na smanjenju smrtnosti od raka dojke.

  Centralna manifestacija biće održana u Beogradu u Knez Mihailovoj ulici ispred TC Rajićeva uz veliku podršku i partnerstvo Kompanija Avon, Roche, TC Rajićeva, SC Kočović i  Vinarije “Grabak”.

  Prim dr Ljiljana Stamatović sa Instituta za onkologiju:

  Značajan pomak u lečenju, ima prostora za dalja unapređenja

  Primarijus dr Lilljana Stamatović sa Instutita za onkologiju i radiologiju Srbije navodi da je poslednjih godina učinjen značajan pomak u organizaciji onkološke zdravstvene zaštite u Srbiji, ali se i dalje prepoznaju mesta za dalje razvijanje sistema kako bi se još više išlo u susret potrebama pacijentkinjaobolelih od karcinoma dojke.

  -Prostora ima za unapređenje celokupnog kliničkog puta pacijentkinja, sa posebnim akcentom na skraćivanja vremena od sumnje na rak dojke do postavljanja dijagnoze, kao i na unapređenje konzilijarnog rada – kaže dr Stamatović dodajući da, što se tiče sistemskog lečenja karcinoma dojke, postoji potreba za većom dostupnošću inovativnih terapija za rani i odmakli karcinom dojke, čija primena je preporučena od strane najrespektabilnijih stručnih udruženja u Evropi.

  Sa omogućavanjem veće dostupnosti inovativnih lekova žene u Srbiji bi imale jednake uslove lečenja kao u mnogim zemljama u okruženju. Pri tome, decentralizacija primene onkoloske terapije mi mogla dodatno da ojača podršku kako obolelim ženama tako i funkcionisanju onkološkog zdravstvenog sistema u našoj zemlji – kaže dr Ljiljana Stamatović.

  Vesna Bondžić, predsednik ŽC “Milica”:

  Borba protiv raka dojke da bude nacionalni prioritet

  – Ono što smatramo jako bitnim, a direktno utiče na smanjenje stope smrtnosti od raka dojke u Srbiji jeste rano otkrivanje raka dojke, bolja dostupnost terapijama, a pogotovo inovativnim terapijama za rani i metastatski karcinom dojke, kaže Vesna Bondžić, predsednica Ženskog centra Milica.

  Da bi se promenila statistika, borba protiv raka dojke mora da bude nacionalni prioritet u čijoj realizaciji učestvuju  aktivno svi, od ministarstava, zdravstvenih institucija, republičkog fonda, pacijentkinja, zato se mora uvažiti i mišljenje predstavnika udruženja pacijenata i uključiti u rad komisija, jer mogu dosta da doprinesu svojim iskustvom, zastupajući potrebe i prava   pacijentkinja sa rakom dojke koje prolaze kroz zdravstveni sistem, dodaje Vesna Bondžić.

  – Pre svega mora da se radi na jačanju uloge primarne zaštite koja je važan faktor u ranom otkrivanju raka dojke, a put do sekundarnih zdravstvenih ustanova i dijagnostike  mora biti što kraći i efikasniji. Dostupnost terapijama je drugi važan činilac koji je usko vezan i sa finansijskim mogućnostima pacijenta – dodaje Vesna Bondžić, nadajući  se da će i žene Srbije  imati jednaka prava na lečenje inovativnim terapijama kao i žene u regonu.

  Dr Ana Govedarica, generalni direktor Roche za Srbiju i Crnu Goru:

  Fokus na inovacijama u otkrivanju i lečenju

  – Da bi život pacijenata obolelih od karcinoma dojke u budućnosti bio kvalitetniji i duži u fokusu svega moraju biti inovacije u dijagnostici i lečenju – kaže direktorka kompanije Roche za Srbiju i Crnu Goru dr Ana Govedarica.  Nove terapije i savremena dijagnostika već su značajno unapredili ishode lečenja pacijenata sa karicnomom dojke, a na dohvat ruke su novi pristupi lečenju, otkrića i saznanja koja će kreirati sasvim novu dimenziju borbe protiv raka dojke i doneti veliki napredak na dobrobit pacijenata – dodaje dr Govedarica.

  – Vreme za nama pokazalo je i da je značaj udruženja pacijenata u borbi protiv raka dojke od neprocenjivog značaja i u pružanju direktne podrške pacijentima i borbi za unapređenje lečenja i položaja obolelih. Kompanija “Roche” kao vodeća kompanija po pitanju inovacija u medicini, koja 1. oktobra slavi 125 godina postojanja, planira da i u Srbiji i u regionu nastavi, kao i do sada, da podržava aktivnosti koje omogućavaju da potrebe pacijenata ostanu u fokusu čitave zajednice – kaže dr Govedarica.

  Danijela Šantić, direktorka kompanije Avon za Jadranski region:

  Podrška ženama koje se hrabro bore

  – Posvećenost važnim ženskim pitanjima je neodvojivi deo misije kompanije Avon. U skladu sa tim, osnovni cilj Akcije za borbu protiv raka dojke je da sa našim Avon Damama i saradnicima, kroz donacije, edukativne kampanje i podršku projektima pokrenemo promene, pomognemo ranu dijagnostiku, ali i da pružimo podršku ženama koje se hrabro bore protiv ove bolesti. Zbog toga su saradnje poput ove sa ŽC „Milica“ od neprocenjivog značaja, jer nam pružaju priliku da zajedno doprinesemo podizanju svesti i učestvujemo u ohrabrivanju žena da redovno posećuju lekara i ne posustaju u ovoj najvažnijoj životnoj borbi, koja nije samo njihova, već borba svih nas – izjavila je Danijela Šantić, direktorka kompanije Avon za Jadranski region.