Dačićeva reakcija posle koncerta Vlade Georgieva u Crnoj Gori

0
Foto: Tanjug

Šef srpske diiplomatije Ivica Dačić izjavio je je Crna Gora Srbiji najbliža država sa kojom želi da ima “bratske i prijateljske odnose”, preneo je N1.

“Crna Gora je nama najbliža država. Mi želimo bratske i prijateljske odnose i u onome što nas spaja i u onome što nas razdavaja”, rekao je Dačić, dan nakon što je Ministarstvo kulture Crne Gore najavilo krivičnu prijavu protiv organizatora manifestacije u Herceg Novom, na kojoj je kako je ocenilo, negiran crnogorski identitet.

U Herceg Novom u ponedeljak je u organizovan humanitarni koncert “Za naše Kosovo i Metohiju” kojim je obeleženo 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve i 630 godina Kosovske bitke, uz pesme “Onamo namo” i “Tamo daleko”, a okupljeni su marširali s trobojkama sa srpskim grbom i amblemom četiri ocila.

Koncertu na kojem je nastupio Vlado Georgiev prisustvovali su lider opozicionog Demokratskog fronta Andrija Mandić i predsednik opštine Budva Marko Carević, takođe funcioner te stranke.

“Isticanje simbola drugih država, skrnavljenje zvanične himne Crne Gore uz, u takvim prilikama, gotovo nezaobilazne političke i nacionalističke poruke, samo su neki od elemenata zbog kojih će Ministarstvo kulture protiv organizatora koncerta podneti prijavu nadležnim organima”, navodi se u saopštenju i dodaje da ministarstvo se neće dozvoliti održavanje kulturnih manifestacija koje su paravan za nacionalističke poruke.

“Čemu sve to služi? Hoćemo li da imamo neke pozitivne stvari u našim odnosima?”, upitao je Dačić u izjavi novinarima posle razgovora sa japanskim kolegom.