Dačić: “Vučić će posle izbora razgovarati sa Borelom i Lajčakom o nastavku dijaloga sa Prištinom…”

1
BETAPHOTO/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE/Ognjen Stevanovic/MO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će posle izbora u Srbiji, 21. juna, o nastavku dijaloga s Prištinom razgovarati s evropskim zvaničnicima, pre svega sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku Žozepom Borelom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Srbije i Kosova, Miroslavom Lajčakom.

To je danas u Rimu rekao ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i istakao da je Beograd spreman za nastavak dijaloga s Prištinom.

“Pošto je nova Vlada (Kosova) ukinula te takozvane recipročne mere, a pre toga i takse, stekli su se uslovi za nastavak dijaloga, rekao je Dačić novinarima u Rimu, prenelo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

“Mi smo spremni za nastavak dijaloga” – rekao je Dačić i nastavio: “Mi želimo da dođe do jednog trajnog rešenja, kompromisa, ali u ovom trenutku je veoma rano o svemu tome govoriti, jer dijaloga dugo nije bilo, pre svega bio je blokiran jednostranim odlukama Prištine”.

Dodao je da je važno da se vlasti u Prištini izjasne “da li one poštuju ono što je do sada dogovoreno ili ne, da li poštuju Briselski sporazum, ili mi sada počinjemo pregovore ispočetka, što je za nas apsolutno neprihvatljivo jer je Evropska unija bila garant potpisivanja tog sporazuma”.

Tokom jednodnevne posete Italiji, Dačić je u Rimu s ministrom spoljnih poslova Luiđijem Di Majom razgovarao o bilateralnoj saradnji i obnavljanju putovanja obustavljenih zbog pandemije.

(Beta)

1 KOMENTAR

  1. Да ли је ова изјава визионарска, или информација из поверљивих извора ? А ја помислио да ће са њима разговарати Трифуновић.

Comments are closed.