Dačić: U petak razgovori SPS-a i SNS-a o saradnji na predstojećim izborima

0
Printscreen/YouTube/RTS Sajt - Zvanični kanal

(Beta) – Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić najavio je danas da će Socijalistička partija Srbije (SPS), na čijem je čelu i Srpska napredna stranka (SNS) u petak imati razgovore na temu saradnje u susret predstojećim izborima.

Nakon raspisivanja lokalnih izbora u Mionici i Negotinu, Dačić je novinarima rekao da je on već najavio da očekuje saradnju SPS-a i SNS-a, ali je naglasio da nije kazao da će SPS podržati kandidata ili listu SNS-a, već da će imati zajedničkog kandidata, kao i da će se razgovorati o modalitetima zajedničke saradnje.

“Ako se već opozicija ujedinjuje, zašto bi bilo loše za Socijalističku partiju Srbije. Naš identitet ne može da se izbriše, između ostalog, zato što smo jedina socijalistička stranka u Srbiji i zato što smo nosioci socijalističke ideje”, naveo je Dačić, koji je lider SPS-a.

On je najavio i da će se u septembru nastaviti međustranački dijalog o izbornim uslovima, kao i aktivnosti na ustavnim promenama u Srbiji.

Dačić je rekao da se dolazak Venecijanske komisije očekuje 28. i 29. septembra, nakon čega se očekuje i poseta delegacije Skupštine Srbije Venecijanskoj komisiji u oktobru, a zatim i amandmani i referendum.

Predsednik Skupštine rekao je da će sastanak radne grupe za izborne uslove biti održan u četvrtak, kada će biti još jednom analizirano sve što je do sada predloženo na sastancima sa opozicijom koja učestvuje u dijalogu bez posedovanja Evroparlamentaraca.

“Predvideli smo da krajem sledeće nedelje probamo da dođemo do finalnog teksta”, rekao je Dačić.

Govoreći o drugom kolu međustranačkog dijaloga u kom učestvuju Evroparlamentarci, Dačić je rekao da su oni odredili da će do 1. septembra biti spreman “okvirni tekst o kome će se raspravljati”, a da je sledeća stanica u tom dijalogu plenum koji bi trebalo da se održi 17. i 18. septembra.

On je podsetio da je krajnji cilj da najkasnije šest meseci pre mogućeg termina za održavanje sledećih izbora budu definisani izborni uslovi, a nakon toga dogovor kojim bi bili zadovoljni svi učesnici međustranačkog dijaloga.

Ocenio je da nije moguće da se krajnji dogovor ispuni do kraja septembra.