Dačić: Treba da budemo aktivniji u podršci Trampu, on ne smatra da je pitanje Kosova rešeno…

0
Beta - Roman Pilipey/Pool Photo via AP

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je večeras da je administracija predsednika SAD Donalda Trampa bolja za Srbiju od vlasti američke Demokratske stranke jer ne smatra da je pitanje Kosova rešeno.

“Demokrate smatraju pitanje Kosova rešenim, a Trampova administracija smatra da nije rešeno i da treba doći do kompromisa. A tome smo mi doprineli jer smo izdejstvovali povlačenja priznanja Kosova i osnažili odnose sa nekim zemljama kao što je Nemačka”, rekao je Dačić na televiziji Pink 3.

Dačić je kazao i da Srbija treba da bude aktivnija u podršci Trampu i da treba da motiviše Srbe u SAD da na izborima 3. novembra glasaju za aktuelnog predsednika SAD.

Komentarišući mogućnost da Srbija obustavi kampanju lobiranja za povlačenje priznanja Kosova, Dačić je naveo da će Srbija nastaviti s tim aktivnostima sve dok bude lobiranja za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

Šef srpske diplomatije je rekao da je Srbiji u interesu, pre svega ekonomskom, da ide u EU, ako može da zaštiti državne i nacionalne interese.

“Ne treba da idemo u EU po cenu da se odreknemo Kosova, da priznamo nezavisnost Kosova ili da dodje do ukidanja Republike Srpske”, kazao je Dačić.

On je ponovio da političkom smatra odluku Crne Gore da građani Srbije ne mogu da uđu u tu zemlju. U Crnu Goru od 1. juna mogu da uđu državljani i rezidenti zemalja u kojima ima manje od 25 zaraženih korona virusom na 100.000 stanovnika.

“I pored svega ostalog što postoji kao problem, sada imate dodatna zaoštravanja Crne Gore oko mogućnosti da neko uđe u zemlju ili ne. I prave se računice koje niko drugi ne koristi. Izmislili su određene brojke, pustili su građane Kosova, a tamo nije bilo nekog velikog testiranja na koronavirus”, naveo je Dačić.

On je ocenio da se Beograd ne meša u unutrašnja pitanja Crne Gore, za šta Podgorica optužuje Srbiju.

“Do nas dopiru kritike da smo suviše mirni i da ne reagujemo oštro koliko bi trebalo”, dodao je Dačić.

(Beta)