Dačić: “Šta će nama doneti osuda Rusije? Hoće SAD povući priznanje Kosova?”

2
Fotografija: Igor Pavićević

(Beta) – Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija u sukobu Rusije i Ukrajine treba da gleda jedino svoj interes.

“Nije naš zadatak da postupamo po tome ko od nas šta očekuje. Zapad od nas očekuje da osudimo Rusiju i uvedemo sankcije. Rusija verovatno očekuje od nas da mi priznamo i pohvalimo sve što su uradili i eventualno dodatno priznamo sve ono što su i oni priznali”, rekao je Dačić novinarima u Palati Srbija.

Naglasio je da nije uloga Srbije nije ni da ratuje sa Rusijom, ni sa Ukrajinom, kao ni da podržava jedne protiv drugih, već da Srbija vidi šta je za nju najbolje.

“Rat nije zahvatio Srbiju. Sve bi bilo u redu da sada nas, kao da smo naivni i glupi, ubeđuju da je u pitanju grubo narušavanje međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta. Kao da se ništa na teritoriji bivše Jugoslavije i Srbije nije desilo i kao da će naše sada priznanje i osuda Rusije nama vratiti Kosovo”, rekao je Dačić.

Ocenio je da bi Srbija uvođenjem sankcija narušila odnose sa Rusijom i Kinom i “odsekla granu na kojoj sedi i čuva državni i nacionalni interes”.

“Mislim da je odluka najbolja što može. Verovatno bi EU bila zadovoljnija da smo osudili Rusiju”, kazao je Dačić.

On je na konferenciji za novinare posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost napomenuo da je prisustvovao tom zasedanju iako nije član tog tela, na poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Savet za nacionalnu bezbednost usvojio je večeras zaključke po pitanju rusko-ukrajinske krize o kojima će u narednih 48 sati odlučivati Vlada Srbije.

2 KOMENTARA

  1. Брине Дачић о КиМ, али још више да буде поново председник српске Владе. Још се права предизборна кампања захуктава, а он се кандидује за премијера, мада то није тема 3. априла. Наравно, нема времена да се преиспита(испред огледала или без њега), да ли уопште заслужује тако високу функцију. Можда се варам, али ид свег његовог премијеровања највише(веома нерадо) памтим да је он потписао основни Бриселски споразум. А то му је најгора “квалификација” за било какав останак на власти.

  2. e moj Dacicu, ima da budemo uvuceni u konflikt dok si reko keks… svetski manipulatori ce vec da nadju nacin kako ucenama da izvrse pritisak.

Comments are closed.