Dačić: “Srbija neće usklađivati politiku sa EU po pitanju uvođenja sankcija Rusiji”

1
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

(Beta) – Predsednik Skupštine Srbije u tehničkom mandatu Ivica Dačić izjavio je danas da se, povodom ruske invazije na Ukrajinu, od Srbije očekuje “da se svrsta na nečiju stranu”, uključujući i usklađivanje spoljne politike sa Evropskom unijom, ali je ocenio da to nije srpski interes.

Dačić je za RTS izjavio i da “obaveza usklađivanja spoljne politike sa politikom EU treba da bude postepena do ulaska u EU”, što, kako je naveo, Srbija ne očekuje u bliskoj budućnosti.

“Da li nam garantuju da ćemo sutra ući u EU? Ne, nego za deset, 15, 20 godina. Pa dobro, i mi ćemo našu spoljnju politiku uskladiti za desest 15, 20 godina”, rekao je Dačić.

Dodao je da EU traži da Srbija uvede sankcije Rusiji “koja najviše štiti naš državni i nacionalni interes”. “U tom smislu se polazi od svojih interesa, a mi nemamo uopšte interese da vodimo politiku u skladu interesa istoka ili zapada, već u skladu sa našim državnim interesom”, rekao je on.

Dačić je ocenio da Srbija uvažava stavove EU o “poštovanju principa teritorijalnog integriteta”, kao i da “nije dobro” što je Rusija narušila teritorijalni integritet Ukrajine.

Dačić, koji je i predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS), je naveo i da je predizborna kampanja za izbore zakazane za 3. april manjeg intenziteta zbog rata u Ukrajini.

1 KOMENTAR

  1. Nek EU uskladi rezoluciju 1244, gde je takodje narusen teritorijalni integritet Srbije, plati odstetu, izvini se javno nastradalima i da tako nesto nece vise uraditi. Usaglasavanje pitanja EU prema trecim zemljama dolazi tek kad Srbija postane clanica a to se nikada nece desiti, znaci mora prvo usaglasiti za ulazak, delovanje rezolucije 1244, e tek onda ide dalje.. cuj eu zahteva od zemalja neclanica da usaglase sa eu prema trecim zemljama.. Po kom medjunarodnom pravu se ona mesa kada se rat ne vodi na clanici??? Eu prelazi cak i Hitlerovo delovanje.. Kralj je potpisao NE PAKT vec sporazum o nenapadanju i ne ucestvovanju u ratu prema drugima kao Svajcarska pa i on nije zahtevao.. Uzmite hrvate i ostale sto ste sa svrhom ubacili za klanje i ubijanje, njih vodite i vase clanice gledajte.. Kako ne moze neutralnost kad po svim ugovorima, poveljama stoji da zemlje ni u nato ni eu se MORAJU drzati po strani i ne ucestvovati ni po pitanjima, ni u ratu cak i dobrovoljnih pojedinaca??? niti postuju rezoluciju 1244 i jos teraju zemlje treceg sveta da ni manje ni vise ucenama krse medjunarodno pravo i povelje o neutralnosti 3.sveta ka ostalim zemljama, bile clanice ili ne.. jedino im trgovina, saradnja sa placanjem carina jer nismo u eu dozvoljeno

Comments are closed.