Dačić: “Srbija ima puno pravo na svoju vojno-neutralnu poziciju”

0
EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

(Beta) – Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija ima puno pravo da u sukobu Rusije i Ukrajine istakne svoju vojno-neutralnu poziciju, i da aktivno radi na postizanju mirovnog i diplomatskog rešenja, jer je i sama iskusila ratna stradanja tokom NATO bombardovanja.

“Naše opredeljenje za vojnu neutralnost pokazuje se i u ovom trenutku kao optimalan izbor za naše nacionalne interese, u momentu velike destabilizacije i vojnih aktivnosti na području Ukrajine”, rekao je Dačić polaznicima 11. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane Škole nacionalne odbrane “Vojvoda Radomir Putnik”, prilikom njihove studijske posete Skupštini.

Skupština je u saopštenju navela da je Dačić polaznicima govorio o Strategiji odbrane i Strategiji nacionalne bezbednosti koje je Skupština usvojila 2019. godine, kojim se Srbija stavila u poziciju vojne neutralnosti.

“Ovim dokumentima Republika Srbija je na najvišem nivou potvrdila svoje dugoročne nacionalne i državne interese i načine na koje oni treba da budu zaštićeni, a to se pre svega odnosi na očuvanje našeg državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta”, naveo je on.

Dačić je istakao da se politika vojne neutralnosti pokazala kao “optimalan izbor za ostvarivanje nacionalnih interesa”, i da je “taj koncept nebrojeno puta naišao na poštovanje i uvažavanje od strane najuticajnijih međunarodnih faktora”.