Dačić: “Srbija će Iranu donirati 50.000 doza Sputnjika V”

2
Printscreen/YouTube/RTS Sajt - Zvanični kanal

(Beta) – Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić je u Teheranu izjavio da će Srbija donirati Iranu 50.000 doza vakcina Sputnjik V.

“Preneo sam odluku Vlade Srbije da doniramo 50.000 doza Sputnjika V narodu Irana. Znamo da je to mala količina za tako veliku zemlju, ali je to gest prijateljstva”, rekao je Dačić u Teheranu gde je boravio na inauguraciji novog predsednika Irana Ebrahima Raisija.Dačić je rekao da su Srbija i Iran tradicionalno prijateljske zemlje, a to datira još iz vremena bivše Jugoslavije, prenela je jutros RTS.

“Uvek smo imali međusobno razumevanja za sve probleme, dvostruke standarde koje međunarodna zajednica ima. Ovde sam bio izaslanik predsednika republike, na inauguraciji novog predsednika Raisija, sa kojim sam razgovarao i preneo pozdrave predsednika Aleksandra Vučića”, rekao je Dačić.

On je istakao da je razgovarao sa iranskim diplomatama o međusobnim posetama na najvišem nivou.

“Imao sam dobar razgovor sa predsednikom parlamenta Irana. Mi imamo dobre odnose, ti odnosi su naročito izraženi u međusobnoj podršci. Iran nije priznao Kosovo, Iran podržava Srbiju u međunarodnim organizacijama. Sa druge strane, Srbija vodi računa o interesima Irana i vodi spoljnu politiku na način da ne zavisi od diktata koji dolaze sa pojedinih strana sveta, već se rukovodimo nacionalnim i državnim interesima”, naglasio je Dačić.

Rekao je da postoji obostrana želja da se ekonomska saradnja dve zemlje sve više razvija.

“Želja nam je da se naša ekonomska saradnja sve više razvija, da počnemo sa izvozom našeg mesa. Dakle, osim poljoprivrede, želimo da sarađujemo na poljima industrije, turizma, farmaceutike, IT tehnologije i tako dalje. Inauguracija je bila vrlo važan događaj, prisustvovali su predsednici više od 70 zemalja. Imao sam prilike da vidim predstavnike nekih drugih država, kao što su to Rusija i Indija, a susreo sam se i sa predstavnicima iz Azije, Afrike i Latinske Amerike”, zaključio je Dačić.

2 KOMENTARA

  1. “Sa druge strane, Srbija vodi računa o interesima Irana i vodi spoljnu politiku na način da ne zavisi od diktata koji dolaze sa pojedinih strana sveta, već se rukovodimo nacionalnim i državnim interesima”, naglasio je Dačić.” Да, да, и зато сте брже боље, својевремено, укинули безвизни режим са Ираном, онако аналитички процењујући да је то вођење рачуна о њиховим, као и о српским националним и државним интересима, а поготово потпуно независно од диктата неких страних земаља ! Рече овај, и оста’ жив ! Ја само не знам, колико се ви дуго сами себи смејете пред огледалима, ујутру када се пробудите, па поновите себи овакве глупости.

Comments are closed.