Dačić: “Sa Vučićem dogovoren nastavak političke saradnje”

0
EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

(Beta) – Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je danas da se s predsednikom Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandrom Vučićem dogovorio o nastavku političke saradnje. 

“Imajući u vidu da delimo iste političke ciljeve predsednik Aleksandar Vučić i ja smo mišljenja da treba da nastavimo našu političku saradnju u najboljem interesu Srbije i u ovim teškim i turbulentnim vremenima koja su pred nama. Nastavićemo naše razgovore već početkom sledeće nedelje, a nakon toga ćemo naše predloge o nastavku saradnje uputiti na odlučivanje stranačkim organima”, rekao je Dačić za Novosti, posle razgovora s Vučićem. 

Tema razgovora je bilo formiranje nove Vlade, a Dačić je napomenuo da je s predsednikom naprednjaka govorio u ime cele svoje izborne liste.

Dačić je rekao i da danas nije bilo reči o personalnim rešenjima. 

“Na sastanku je izražena zajednička saglasnost oko nastavka naše političke saradnje. Predsednik Vučić i ja smo ocenili da su postignuti istorijski rezultati u poslednjih deset godina, koliko traje i naša koalicija. Te istorijske promene vidljive su u svim oblastima: od finansijske konsolidacije, rasta proizvodnje i stranih investicija, stope zaposlenosti, izgradnje infrastrukturnih objekata širom zemlje… Jednom rečju stvoreni svi preduslovi za ekonomski prosperitet i bolji standard građana”, rekao je predsednik SPS-a. 

Dačić je dodao da se sa svojim sagovornikom složio i da je na međunarodnom planu ojačana pozicija Srbije “koja danas predstavlja važan faktor u svetu, koja ima najbliže odnose sa svim najvažnijim državama, koja uspeva da nalazi nove prijatelje, a da ne izgubi nijednog starog”. 

“Konstatovali smo, takođe, da je pitanje Kosova i Metohije ponovo vraćeno na dnevni red i da se bez Srbije ne može donositi odluka o statusu. Takođe, zahvaljujući našim naporima 23 zemlje povukle su priznavanje nezavisnosti Kosova. I ono što je najbitnije – u Srbiji zahvaljujući našoj koaliciji postoji politička stabilnost što je preduslov za napredak zemlje”, zaključio je lider SPS.