Dačić: “Predlog za promenu Ustava Srbije podložan promenama”

1
Printscreen/YouTube/RTS Sajt - Zvanični kanal

(Beta) – Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Predlog za promenu Ustava Srbije, koji je podnela Vlada, može da bude podložan promenama – koje bi bile dogovorene sa predstavnicima struke i bile pozitivno ocenjene od strane Venecijanske komisije.

“Korisno je ukoliko se Društvo sudija i Udruženja tužilaca rasprave dobro sa ministarkom pravde (Majom Popović) i sa našim odborom za ustavna pitanja, da se vidi da nije ideja da se bilo šta loše uradi, već da se izađe u susret primedbama koje postoje – da se dalje radi o nezavisnosti pravosuđa”, rekao je Dačić za Radio-televiziju Vojvodine (RTV).

Govoreći o primedbama da trenutni saziv parlamenta nije legitiman za donošenje promena Ustava Srbije, predsednik Skupštine je rekao da je saziv Skupštine izabran na izborima i da samim tim – jeste legitiman.

“Zašto EU traži od nas da promenimo Ustav”, upitao je Dačić i naveo da se “oni koji se protive promeni Ustava” kunu svaki dan u EU.

Dačić je naveo da on nastoji da vrati suštinu u raspravu u parlamentu, kako bi građanima bila jasna suština ustavnih promena, da bi na referendumu mogli da se izjasne.

On je dodao da se promena Ustava odnosi isključivo na promene u oblasti pravosuđa i da se treba držati suštine, navodeći da Evropska unija u svakom izveštaju kritikuje napredak Srbije u oblasti pravosuđa.

“Skupština Srbije će raditi nešto samo ukoliko je to iskorak u našim reformama, a ako nije dogovoreno sa strukom, sa predstavnicima evropskih institucija koje su to postavljale kao neki kriterijum, nema razloga da to radimo niti ćemo raditi”, izjavio je predsednik Narodne skupštine.

1 KOMENTAR

  1. Двосмислена изјава “старог лисца” Дачића. Да ли “могућне промене” предлога за измене Устава могу да значе и оне које се не односе на правосуђе. на пример у вези са КиМ? Дачић је по обичају изјаву “увио у обланду”, истицао да су посланици бирани на изборима, иако му је јасно да Скупштином владају посланици СНС.

Comments are closed.