Dačić: “Posle 5. oktobra stideli smo se nesvrstanih, ali su svi shvatili da su to prijatelji”

0
Printscreen/YouTube/RTS Sajt - Zvanični kanal

(Beta) – Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je danas da samit u Beogradu povodom 60 godina Pokreta nesvrstanih velika čast i da govori o velikom značaju koji Srbiji sa statusom posmatrača pridaju članice, ali i o njihovom uverenju da je tako nešto korisno za pokret.

“To je do nas (da nismo član). Posle 5. oktobra smo se bukvalno stideli toga, ali mislim da smo svi shvatili konačno da su to naši prijatelji i da treba da sa njima razvijamo najbolje moguće bilateralne odnose”, rekao je Dačić za TV Pink.

On je naveo da je Srbija samo posmatrač posledica i shvatanja da neko ko je član ne može da bude u Evropskoj uniji, što je tačno, ali do tog trenutka može, kao na primer Kipar.

“Nesvrstani su velika politička snaga, među njima je i veliki broj zemalja koje nisu priznale Kosovo kao nezavisno, ili su povukle priznanje”, rekao je Dačić.

Povodom prilikama u regionu, on je naveo da su za Srbiju “crvena linija” Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Dejtonski sporazum.

“Veoma je važno da su državni vrh i predsednik Aleksandar Vučić rekli da priznanje Kosova kao nezavisnog ne dolazi u obzir, kao i da kompromis ne može da bude na štetu Srba”, rekao je Dačić.

Govoreći o “zaštiti Republike Srpske, odnosno njenog opstanka”, on je rekao da Srbija “ne ulazi u unutrašnja pitanja” Bosne i Hercegovine, ko će da ima određene političke funkcije, kako će se dogovarati tri naroda i dva entiteta.