Dačić: Opstanak RS jedan od vitalnih nacionalnih i državnih interesa Srbije

0
EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

(Beta) – Predsednik skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Banjaluci da je opstanak Republike Srpske jedan od vitalnih nacionalnih i državnih interesa Srbije i celokupnog srpskog naroda.

Dačič je rekao da trideset godina postojanja Republike Srpske predstavlja veliko istorijsko dostignuće srpskog naroda, dodavši da je Srbija protiv bilo kakvih pretnji po opstanak Republike Srpske, kao i ugrožavanja nadležnosti RS po Dejtonskom sporazumu.

“Republika Srpska je bila nužna. Ona je bila odbrambeni mehanizam u situaciji kada je bio ugrožen opstanak srpskog naroda i želim da odam priznanje svima koji su utkali svoje živote u stvaranje Republike Srpske”, rekao je on novinarima u Banjaluci, posle polaganja vijenaca na Trgu poginulih boraca NOR-a povodom obeležavanja Dana RS.

Dačić je naglasio da se Srbija zalaže se za mir i dijalog i da je važno da “oko toga postoji jedinstvo srpskog naroda”.

“Srbija je opredeljena za dobrosusedske odnose, regionalni mir i stabilnost. Naši odnosi sa Srpskom su, istorijski gledano, na najvišem nivou i to je nešto normalno, što može da podstakne sveukupni razvoj, a zalažemo se za takve odnose i sa svima ostalima u regionu”, naveo je predsednik Skupštine Srbije.