Dačić: “Opstanak i razvoj Republike Srpske je prioritetno nacionalno i državno pitanje””

0
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

(Beta) – Predsednik skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da za Srbiju i sve njene građane,”Republika Srpska, njen opstanak i njen stalni razvoj, predstavljaju nacionalno i državno pitanje najvišeg prioriteta”.

“Republika Srpska je istorijska, politička i ustavna činjenica i o njenom statusu mogu da odlučuju samo njeni građani, a ona sama ne može da bude zaobiđena u bilo kakvom dogovoru koji se tiče Bosne i Hercegovine”, rekao je Dačić na skupu, kojim je obeleženo 30 godina od donošenja ustava Republike Srpske.

On je, kako je saopšteno, iskazao podršku svemu što je Republika Srpska značila od svojih prvih dana, a naročito onome šta je Republika Srpska danas.

“Donošenje Ustava 28. februara 1992. godine za srpski narod u Bosni i Hercegovini bio je jedan od najvažnijih koraka da sačuva svoj identitet i svoja prava u jednom vremenu kada je to bilo pitanje opstanka. Nakon odluke o osnivanju Republike Srpske 9. januara iste godine, donošenje njenog ustava, bio je korak kojim je srpski narod dao jasan i konačan odgovor na rasturanje tadašnje zajednice, dao je odgovor na pitanje – u kakvom institucionalnom okviru srpski narod želi da živi i da ostvaruje svoja prava. Taj odgovor je isti i danas, kao što je bio i pre 30 godina”, rekao je Dačić.

On je dodao da je ono što je zapisano u ustavu Republike Srpske pre 30 godina i što je dodato kasnijim amandmanima, jasno opredeljenje srpskog naroda da želi da očuva svoj identitet i samobitnost u onom okviru za koji se izborio i koji je prihvaćen u međunarodnim okvirima.

“I Srbija i Republika Srpska traže zajedno da taj okvir bude poštovan, a samim tim i prava koja pripadaju Republici Srpskoj i srpskom narodu kao konstitutivnom narodu u okviru Bosne i Hercegovine”, istakao je Dačić.

“Današnja Srbija je poslednja na svetu koja bi prizivala razgradnju Bosne i Hercegovine, nebrojeno puta smo i izjavili i pokazali da poštujemo njen integritet i da joj istinski želimo samo dobro. I baš zbog toga smo prvi koji će se usprotiviti svakom pokušaju da se naškodi Republici Srpskoj, da se ona zaobilazi kad se donose odluke i da nestane”, rekao je Dačić čestitajući 30 godina donošenja ustava Republike Srpske.